Patrik Bjerketun den 17/7-2015

1. Intro: Here Comes The Summer
Välkomna till min sommarpratsdag.
Jag gillar traditioner, så dagen börjar med The Undertones. Nu kör vi!

2. Åttiotal.
Eftersom det här är mitt andra sommarprat här i TLOTD så kommer jag att fokusera på att lägga ut en hel del ’Världens bästa låtar’ idag. De flesta från 80-talet, det något nedvärderade musikdecenniet, men som betytt väldigt mycket för mig personligen.
1980 fick en bra start med den här favoritartisten. Släppt i februari. En låt som jag faktiskt upptäckt på senare år. Däremot fick jag upp öronen för Jimmy under 80-talet genom alla dessa nya samlingsalbum som släpptes på CD.

3. Name
Född i Enköping, snart 50 år, fotbollskille, säljare och musiknörd.
Musiken har alltid haft en stor betydelse i mitt liv och den här plattan, som finns i väldigt många Enköpingshem, har betytt mycket för mig. Många roliga minnen och numera är jag även kompis med Namesångaren Pilot.
Släppt 1980 förstås.

4. Sandinista
Mina musikhjältar är många, men i slutet av 70-talet var det främst tre band som betydde lite mer och som jag fortfarande återkommer till väldigt ofta. Blondie, The Jam och kanske världens bästa band ever – The Clash.
Att London Calling är deras mästerverk råder det inget tvivel om. Sandinista (världens bästa trippelalbum?) som släpptes i december 1980 är i mitt tycke inte mycket sämre. Jag är idag väldigt stolt över att jag fick se dem live på Hovet, även om det ’bara’ var b-uppställningen med endast Strummer och Simonon som originalmedlemmar.

5. 80-talshjältar
The Alarm, Waterboys, Big Country, Housemartins, The Smiths, Ratata, Pogues, Kirsty MacColl, Lustans Lakejer, Madness, Go-Go’s…listan kan göras hur lång som helst på vad 80-talet gav oss i musikväg.
U2 måste ju räknas in som ett av de viktigaste banden genom musikhistorien. Älskart!

6. Willie Nile
Det sägs ofta att sportutövare har dålig musiksmak. Kanske för att de flesta som intervjuades i Sportspegeln i slutet av 80- början av 90-talet tyckte att Dire Straits ’Brothers In Arms’ var det bästa de visste i musikväg.
1980 släpper Willie sitt debutalbum och det finns i alla fall tre fotbollsgrabbar som älskar det här. Eller hur Pugh och Kenta?
Väljer det här mästerverket från debuten. En av världens bästa låtar..

7. Mauro Scocco
80-talet gav oss också Ratata med Mauro. En av Sveriges skönaste personligheter. Älskar Pluras Kök och Mauro och Pluras matresa.
Ratata var som bäst, på de två första albumen, innan Johan Ekelund rekryterades. Enligt mig vill säga.
Världens bästa svenska?

8. CD, 60-tal och Dusty
Jag hade förmånen att jobba i både skivbutik (Radio/TV/Foto med skivavdelning) och på skivgrossist under 80-talet. CD-skivan kom och det medförde en hel del återutgivningar av gamla skivor och artister. Jag har alltid haft en förkärlek till 60-talsmusiken (vem älskar inte Beatles, Motown och Spector) och nu fick man chansen att återupptäcka artisterna.
Dusty Springfield var en av dem.

9. Allätaren
Indiemusik är det som ligger mig varmast om hjärtat. Annars är jag en allätare när det gäller musik. Allt från Ernst Rolf till Breaking Benjamin om det nu säger något.
För att bevisa det så passar jag på att gratta min kusin Karin som fyller år idag. Boendes på Barbados så passar den här låten till henne. Rihanna är också en produkt från 80-talet (född 88). Låten är även aktuell just nu…dels för den regniga sommaren och för David Pagmars återutgivning av covern ’Paraply’.

10. Synth, konserter och Alison
A New Order blev det också på 80-talet. Bernard Sumner och de övriga från Joy Division reste sig ur askan och blev tillsammans med Depeche Mode de ledande banden för synthmusiken. Vince Clarke hoppade av Depeche och startade Yazoo med Alison Moyet. I år fick vi äntligen se Alison på Nalen-scenen. Depeche (som är min sambo Ann-Sofies husgudar) har vi givetvis redan bockat av. I november blir det äntligen dags för oss att se New Order på Annexet.

11. Topless, glass och Kaj Kindvall
Som sagt 80-talet har påverkat mitt liv väldigt mycket. Gymnasiet, Lumpen, första jobben, indiepopen, första egna lägenheten, A-lagsdebut i fotboll och en hel del annat. Det finns några härliga höjdpunkter. T ex som när när alla tjejer solade topless (kändes som under hela 80-talet) på stranden och ja överallt, Kaj Kindvall (han har betytt mer än vi vill erkänna idag) spelade ’Panic’ med Smiths och de låg på Trackslistan i någon vecka, och jag träffade min stora kärlek för första gången (jag visste det inte då, men mer om det senare).
Dessutom tillverkade GB sin godaste glass någonsin, hösten 1983. Bad Manners gjorde en cover -82 för att introducera den på marknaden…eller hur det nu var.
Lollipop!
(Tillverkades bara en säsong…)

12. The Mighty Wah!
Pete Wylie är ytterligare en av mina världens bästa artister. The Mighty Wah-singeln ’Come Back’ var mitt första möte med Pete. När han några år senare, i eget namn, släppte först ’Sinful’ och sedan den här så gick videon från promotionkassetterna (som vi fick till skivbutiken) på repeat kan man säga.
Pugh, när kommer hans stora genombrott?

13. Världens bästa artist(er)
Inget sommarprat utan Stephen Patrick Morrissey.
I mitt tycke världens bästa artist tillsammans med Bowie.
Såg tyvärr aldrig The Smiths live, men Morrissey har jag lyckats pricka in nästan varje gång han varit i Sverige. Det är något med honom som är så bra men som är svårt att sätta fingret på. Den melankoliska rösten, texterna, utanförskapet, vårt gemensamma namn…ja jag vet inte. Men bra är han i alla fall.
Här en av de mer kommersiella låtarna med Smiths. Förövrigt så hatar Morrissey den här videon som gjordes till låten…

14. Guldkorn
Det finns en hel del guldkorn från 80-talet (de finns givetvis i andra decennier också) som aldrig fick det kommersiella genombrottet. Tänker på artister som Psychedelic Furs, Hoodoo Gurus, The Saints, The Icicle Works, Bluebells, redan nämnda Pete Wylie och Willie Nile, The Church, svenska Watermelon Men och Wayward Soul, The Mission, XTC och många fler.
Här ett smakprov på en sådan grupp och låt.

15. Blandband
80-talet handlade mycket om att lyckas spela in det perfekta blandbandet. A-sidan blev oftast bra, men sen blev B-sidan nästan aldrig riktigt bra. Inspirationen försvann eller så blev den för stor. Jag vet inte om alla kan regeln, men man kan inte ha två låtar med samma artist på ett blandband eller bland-CD.
Den här låten var med på ett blandband som jag spelade in till mina vänner, bl a till min nuvarande sambo och hennes pojkvän. Det visade sig vara ett bra knep att fånga en tjejs hjärta.
Även om det dröjde sisådär 15 år, några andra förhållanden och varsinna barn så var det värt det.

16. Tålamod
Nummer 16 har blivit mitt favoritnummer och är (var?) mitt tröjnummer i fotboll.
Nuförtiden tror unga fotbollsspelare att spelar man inte i Champions League före 20 så kan man lika bra lägga ner och spela Fifa istället (njae, inte riktigt alla som tur är).
För min del tog det ett antal säsonger innan jag blev helt ordinarie i startelvan. Ett par år i B-laget med några A-lagsinhopp, lumpen, småskador och till sist ordinarie.
Vi är några som gått den långa vägen för att nå målet.
R.E.M. t ex fick vänta 11 år på det stora genombrottet. Det var först på 7:e plattan (Murmur inräknad, minialbum) som ’Losing My Religion’ tog dem dit.
Jag var såld redan innan ’Life’s Rich Pageant’, som för övrigt är ett av de snyggaste skivomslagen.

17. Världens bästa band?
Beatles, Oasis, Rolling Stones, Clash, Maiden, AC/DC, U2, Led Zeppelin (nej det känns omöjligt för mig), Ramones, Guns N’ Roses…Spinal Tap?
Eller finns det ett band som är bättre än alla andra? Jag är något osäker här.
Det ’finns’ ett band som skulle kunna vara det, Autobahn Twinz.
Problemet är bara att de lever i en annan dimension kan man säga.
De har en egen hemsida (http://www.autobahntwinz.n.nu/), det finns låttexter och det finns en hel del skivsläpp genom åren med konvolut och allt.
De skrev sin första låt, ’Did Dodi Die?’ -97, men bildades tydligen 1986 och har släppt ’skivor’ sedan dess fram till dags dato.
Vers:
Through Paris a scream
The black Mercedes could not hold
A crash, a victim, a sacrifice
A princess passes away
Bridge:
But a question still stands?
Chorus:
Did Dodi Die?
Did Dodi Die?
Did Dodi Die?
Did Dodi Die?
(Lyrics used by kind permission from WonderWall Records)
Men hur skulle de låta?
Troligtvis skulle de låta så här om man lade på musik till texterna. Eller kanske mer Frankie Goes To Hollywood möter Phil Spector, vad vet jag.

18. Thåström
1981 släppte Ebba Grön sitt andra och bästa album. Kärlek & Uppror kan vara den bästa svenska skiva som givits ut. Thåströms karriär har följt mig genom åren och jag har sett honom live både med Imperiet och solo. Senast var häromveckan i Uppsala. Han var bra som alltid, men till Ebbanivå når han nog aldrig igen.

19. Bucket List
När man blir äldre så inser man att det är en del saker i livet som inte har blivit av. Det kanske är dags att skriva ner en egen Bucket List. En av de saker som ska skrivas upp först är att äntligen få se The Modfather, Paul Weller, live medan både han och jag har hälsan kvar.
80-talet svängde ibland i alla fall.

20. Maverick, Goose och Kelly McGillis
1986 och Top Gun har premiär. En kultfilm för mig numera och med ett soundtrack (som sålde som smör i skivbutiken), men som saknade den bästa låten från filmen. Underbara Righteous Brothers fick en ny revival ändå (det släpptes både CD-maxi och samlings-CD så småningom) och Kelly McGillis tog en bit av mitt hjärta.

21. Världens bästa låt
David Bowie blev en av mina favoriter i början av 80-talet. Let’s Dance-releasen var kanske startskottet. Helt plötsligt släpptes det nya samlingsskivor och även nyreleaser. Vi upptäckte hela back-katalogen och Hunky Dory blev min favoritplatta. Missade tyvärr Let’s Dance-turnén men såg honom 1990 på Stadion och senare i Globen på Outside-turnén där Morrissey skulle ha agerat förband. Så blev det nu inte och chansen att se två av mina musikhjältar samtidigt gick i stöpet.
Favoritlåtar finns det många, men när man får frågan om den absolut bästa så är det ju nästan omöjligt att svara på.
Jag har dock bestämt att det här är min.

22. Första är bästa
Lovade spela The Mission tidigare i sommarpratarna. Så här kommer de, givetvis ett 80-talsband, med rötter i Sisters Of Mercy. Lite ’poppigare’ än Eldritch och co. ’Serpents Kiss’ är första singeln och fortfarande en av mina favoriter med Mission. Det blir oftast så, första är/blir den bästa. För övrigt så turnérar de fortfarande och släppte album 2014.

23. The Boss
Måste erkänna att Mr Springsteen har en speciell plats i mitt musikhjärta. Det var i samband med releasen av The River och P3 sände ett program om framtidens stora artist från Jersey. Jag hade programmet inspelat på kassett (vart är det nu, suck) och låtarna var i stort sett helt färska. Min kompis Robban som upptäckt honom tidigare, (dåtidens Magnus Jacobsson) var först med mycket ny musik, och hade köpt plattan. Det var den Blondie, Clash och Jam som spelades dagarna i ända då. Starka minnen. Hungry Heart är fortfarande favoriten från plattan, men den här är nästan lika bra…släppt 1980 givetvis.

24. Avslutning
Nu ska jag försöka sy ihop den här dagen.
Kul att så många har gillat och kommenterat trots 80-talstemat.
Mina senaste husgudar (de är ett gäng nu) är The Killers med frontmannen Brandon Flowers. Här framför han ’I Can Change’ från nya plattan. Vi var där på Debaser i juni och såg honom. Det är något euforiskt med konserter och framförallt när det rör sig om mina hjältar. Född på 80-talet och visst smyger han in Bronski Beats 80-talsklassiker ’Smalltown Boy’ i ljudkulissen. Magiskt!
Tack för mig och nu är det dags att låta er andra lägga ut Efter16Låtar, det är ni värda. Rock on för fan!

Bonussommarprat.
http://www.oppetarkiv.se/video/1316255/en-stor-svensk-harry-viktor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.