Tony Johansson den 23/7-2017

1.
Hallå.
Tony Johansson heter jag och är en 42 årig musiker från Stockholm. Spelar i ett punkrockband som heter Fas 3.
Fick förfrågan att vara sommarpratare här idag. Jag kommer berätta lite om mitt liv och köra massa låtar som har följt mig och betytt nåt under årens gång.
Lika bra att mosa på direkt med första låten!
Så jag bjuckar på ett av mina första minnen av en låt som jag lyssnade om och om igen på var när min farsa satt med sin rullbandare och satte på mig hörlurarna och sa åt mig att lyssna på trummorna.
Efter det spelade jag trummor på allt som gick, telefonkataloger, kastruller, kuddar, lådor och använde morsans stickor som trumpinnar. Och det var när jag hörde Led Zeppelin med låten ”D’yer Mak’er”!
Jag blev helt galen och tagen över att trummorna lät så stora. Jag kanske var 6 eller 7 år…jag försökte lära mig varenda slag som mästaren John Bonham gjorde.

2.
Jag är uppvuxen i Bagarmossen som är en söderförort till Stockholm. Vi är 8 st syskon i min familj. Vi bodde två och två i varje rum i en etagevåning. Jag var/blev extremt musikintresserad vid tidig ålder. Min pappa och mina farbröder hade fester ganska ofta där rullbandaren och vinylspelaren alltid var i centrum. Dom kunde lyssna på ett cymbalslag, nån baspryl eller en gitarrgrej om och om igen. Jag kommer ihåg hur fascinerad jag var över att dom lyfte nålen från vinylspelaren och drog tillbaka till samma ställe och bara njöt av samma stycke som dom säkert hade hört 30 gånger på raken. Det var mycket Country när jag växte upp…lyssna på Chet Atkins och Jerry Reed när dom ”leker” live i tv! Inte många feltoner där inte! ”Jerrys Breakdown”.

3.
När jag var 11 år så fick jag mitt första trumset. Min farmor bodde på gården brevid oss i Bagis och hade ett rum över där jag fick ha mina trummor. Hon hörde inte så bra och hade hörapparat vilket nog var tur eftersom jag var där och spela så fort jag fick chansen efter skolan eller mellan hockeyträningarna. En av mina syrror jobbade på EMA under 80-talet och jobbade nära bandet Europe när det begav sig för dom. 1986 kom ju Europe med ”The final countdown”. Hon fixade så att jag fick ett par av Ian Hauglands trumpinnar. Fan vad jag övade på den låten. Men där och då väcktes även mitt intresse för andra instrument. Min farmor hade ett gammalt piano som jag satt och plockade ut låten på. Och det såg mina föräldrar så dom skramlade ihop och köpte en liten Casio synth plus att jag fick min farbrors tolvsträngade Ibanez gitarr. Jag satt i timmar och försökte lära mig olika låtar på dom instrumenten helt själv!

4.
Vi var ett ganska stort kompisgäng när jag växte upp…typ 10-15 grabbar som var ganska tajta. Två av mina barndomskompisar som heter Johan och Sacha började visa mig lite hårdare musik. Iron Maiden kom in i mitt liv! Jag tyckte att omslagen till skivorna va så extremt coola och gillade hur snabb och hård musiken var! Kommer ihåg när jag hörde plattan ”The number of the beast” första gången och framför allt låten ”Hallowed be thy name”…jag var heeelt såld! Och om man letade på baksidan av omslaget så fanns det i nån av eldarna ”djävular” som hade sex…och det var ju sjukt ”spännande” tyckte man i den åldern!

5.
Vi satte ihop ett band när jag var 12 år och skulle precis fylla 13. Jag skulle börja 7:an i högstadiet. När man skulle välja tillvalsämne så valde jag verkstad som dom flesta av mina kompisar hade valt. När jag kom hem en av dom sista dagarna i mellanstadiet så ville min mamma och pappa prata med mig. Jag trodde att jag skulle få skäll eftersom den dagen hade jag skolkat från en lektion för att kunna vara i musiksalen och få repa med mina kompisar. Mina föräldrar sa att min musiklärare som hette/heter Lasse Johansson hade ringt och sagt att han tyckte inte att jag skulle ha verkstad som tillvalsämne. Han hade lyckats få till ett nytt ämne som kallades ”Musik och ungdomskultur”. Där ville han att jag och tre till från min årskull skulle gå. Han sa till mina föräldrar att han såg mitt brinnande musikintresse och tyckte att det skulle anammas. Så min första termin i högstadiet fick jag lära mig att läsa noter och spela en mängd olika instrument vilket var rena himmelriket! Tyvärr har jag glömt bort hur man läser noter nu. Lasse var ett stort Creedence Clearwater Revival-fan. Så vi fick spela mycket CCR. En av låtarna som jag fastnade för då var ”Lookin’ out my back door” och framförallt när dom ”sackar” i takten i slutet på låten. Jag har nästan allt att tacka min gamla musiklärare Lasse Johansson som såg mitt musikintresse och ”orkade” fånga upp det! Så tack Lasse!!!

6.
Min musiklärare Lasse Johansson har haft en del elever som har blivit framgångsrika musiker. Under hans år som lärare har…bröderna Klas och Jocke Åhlund samt Glenn Sundell alla från ”Teddybears”, Patrik Lundström ifrån bandet ”Blond” som vann Melodifestivalen och representerade Sverige i Eurovision songcontest och även César Vidal sångare ifrån ”Caesars Palace” för att nämna några.
När jag skulle sluta 9:an så sa Lasse till mig att jag hade spelat massa olika instrument på dom olika konserterna som gjordes i skolan…trummor, piano, gitarr, bas, flöjt mm. men för att få en 5:a i betyg så var jag tvungen att sjunga en låt för det hade jag aldrig gjort!
Jag fick panik…haja själva…15 år gammal, MÅLBROTTETS GLANSDAGAR och vad väljer han (den jäveln 😉 för låt till mig?!?
Tom Pettys ”Free fallin”! 😳🔫
Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv!!! ”Lärarbandet” backade upp mig. Men jag lyckades att hålla någon sådär ton iallafall. Jag kan fortfarande texten utan till såhär 27 år senare.

7.
Efter högstadiet så blev det stort fokus på att spela musik och repa. Mitt första band hette ”Psycho” och vi försökte spela hårdrock men det blev nog mera åt punkhållet. Jag hade lyssnat lite på punk under åren men inte riktigt fastnat. Men sen fick jag ett kassettband med Ramones på ena sidan och Sex Pistols på andra…jag tyckte det var så jäkla coolt!
Inga krusiduller…inga långa ”Iron Maiden-slingor” utan bara rakt på med eld!
Det här live-klippet är så jävla grymt! Ramones-”Blitzkrieg Bop”.

8.
Typ 1991-1992 så fick jag en demo av grabbarna i Teddybears STHLM som dom då hette. Där öppnades en helt ny musikgenre för mig…”Hardcore”. Jag tog till mig hela hardcore-scenen med hull och hår.
På den tiden så skulle man ha förkorta t-shirts, jeansen eller Dickies brallorna skulle hänga långt ner, kedjor och väldigt ”konstiga” frisyrer…jag hade/har väldigt krulligt hår som jag då blekte till kritvitt och klippte sönder en solhatt så att det såg ut som att jag hade en skål med nudlar på huvudet typ! Efter ett tag som blev det dreadlocks istället.
Jag älskade hela grejen. Går fortfarande igång på Teddybears STHLM – ”Taken By Surprise”.
Det var helt galna spelningar som man var på då…stagediving var ett måste. Sjukt rolig period i mitt liv.

9.
Mitt under min hardcore period så kom ett band som jag fortfarande än idag håller som ett av mina absoluta favoritband…
”Rage Against The Machine”!
Alltså när jag hörde ”Killin in the name” första gången höll jag fan på att sprängas! Allt var så rätt där och då, musiken, Zack de la Rochas rap och Tom Morellos gitarrspel när han typ scratcha och var en DJ samtidigt.
Kommer ihåg att den inte fick spelas av djs i Stockholm på vissa ställen/klubbar för att folk blev för ”galna” och började hoppa på borden och stagediva från bardiskar å grejer!
Den låten får igång mig än idag!
Vi har spelat den ett par gånger med mitt band Fas 3 och Rigo Pencheff från Infinite Mass/Latin Kings på sång. Så jävla grymt bra och rolig låt att lira. Den versionen finns på youtube för den som är intresserad.
Men här är Rage Against The Machine med ”Killin in the name” från Hultsfredsfestivalen 1997. Vilken jävla konsert!!!

10.
I mina övre tonår så började jag jobba med ett projekt som hette ”Alla lika, alla olika-Ungdom mot rasism”. Vi var 8 st ungdomar uppdelade i två grupper som besökte Sveriges samtliga kommuner och höll föreläsningar om våld, rasism och främlingsfientlighet på skolor och för kommunpolitiker. Det var i samband med att FN firade 50 år. Punken började allt mer ta över under den här perioden. Rågsveds stoltheter Ebba Grön gick varmt på stereon och särskilt ”Beväpna er”.

11.
En av mina gamla barndomskamrater som hette Filip blev tillsammans med artisten Dilba. Hon blev nominerad till en Grammis 1996. Då fick jag äran att spela trummor på låten ”I’m sorry” inför Grammisgalan som sändes på TV4. Man satt och väntade och väntade men ca 2.25 in i låten fick man banka på. Bra låt!

13.
Under början av 2000-talet så blev jag pappa för första gången. Fick en dotter 2001. Så här hade jag ett uppehåll från musiken. Jag var pappaledig i nästan 1 år vilket var grymt. Lyssnade mycket på Manic Street Preachers under den här perioden. Dom har gjort en sjukt bra cover på en låt…”Suicide is Painless” som är mest känd som theme till serien ”M.A.S.H”.

14.
Efter min pappaledighet så blev suget efter att göra musik extremt stor. Skrev massa låtar. Några av dom finns med på Fas 3s första skiva. Bland annat den här…
”Dansa som en fjäril”.

15.
Vi började turnéra med Fas 3.
I originaluppsättningen av bandet hade vi sjukt bra musiker… Nicke Andersson/The Hellacopters som min gitarrkollega, på bas hade vi Inge Johansson som numera spelar i amerikanska punkrockbandet Against Me och på trummor så hade vi Stockholms Negrer trummisen Lutten Larsson.
Ett av dom första stoppen vi gjorde när vi började turnéra var till Örebro. Där var nästan alla medlemmar från punkrockbandet Millencolin och kollade. Dom har gjort många bra låtar genom åren och spelar runt om i hela världen. Vi har lirat på samma festivaler som dom och trummisen Larzon har jag lärt känna vilket är en sjukt skön snubbe. Tycker att deras nya platta ”True Brew” är jävligt bra. Här har ni även låten med samma namn ”True Brew”.

16.
Att skriva en låt är inte helt lätt! Man stöter och blöter delar, melodier och texter fram och tillbaka. Men när man får till det är det sån skön känsla som är svår att beskriva.
Nu kommer avdelning ”gåshud”!
Det här är ett band som heter Snow Patrol och kommer från Irland vilket jag även har ursprung från.
Det här är nog också ett kvitto på att man har lyckats att göra en ”hyfsad” låt som folk kan. Lyssna på publiken särskilt i refrängen och kolla sångarens ögonen.
Låten heter ”Run”.

17.
Vi var och spelade på en festival som heter ”West Coast Riot” i Göteborg för massa år sen. Ryktet gick att Bruce Springsteen skulle komma dit…vilket han också gjorde. Anledningen till att han kom var att hans trummis Max Weinbergs son Jay (som numera är trummis i Slipknot) spelade i ett av banden som lirade på festivalen.
Jag brukar inte bli ”starstrucked” men blev fan det av Bruce. Vi delade typ loge med Jay så man hann att samtala lite med både Bruce och Max vilket var jävligt skoj.
Och ja…han är så trevlig som han framställs! Har lyssnat en del på Bruce under åren. Tycker att den här låten är grym.
”Tougher than the rest”.

18.
Jag har haft förmånen att få spela med många av mina idoler. Ett band som jag har varit/är ett stort fan av är The Hives. När vi skulle göra en spelning på Debaser Strand i Stockholm för några år sen så bjöd jag in bröderna Almqvist (sångare och gitarrist i The Hives) och frågade om dom ville köra några låtar tillsammans med oss i Fas 3 vilket dom ville. Så här är dom ihop med oss när vi framför låtar skrivna av en annan av mina största idoler och framförallt en herre som även har blivit en av mina närmaste vänner…Johan Johansson/KSMB. ”Abab/Klockan 8”

19.
På tal om Johan Johansson så finns det mycket att säga. Men nån mer ödmjuk, rolig, snäll, god vän och fantastisk låtskrivare får man leta efter i det här landet! Och ja, han har ju skrivit i mitt tycke en av dom bästa svenska låtar i historien. Vi framförde den med Fas 3 och då hade vi den stora äran att ha med just Johan Johansson och Peter Ampull från KSMB och även Rickard Donatello på bas och Janne Olsson som spelade gitarr på KSMBs återföreningsspelning på Bråvalla.
Fatta själva att få spela ens favorit låt med han som har skrivit den!
Kolla efter låten är slut…all kärlek som är på scen! Så är det när man spelar med riktiga vänner!
Här är den…Sveriges bästa låt ”Sexnolltvå”.

20.
Under dom här sista åren har jag lärt att känna en kille som har blivit min…ja vad ska jag kalla honom…fullkontaktskarate kompis, ”mentor”, bästa vän och som producerat mycket av våran musik. Han heter Håkan Sörle och han spelar även i bandet ”The Baboon Show”.
Vi har gjort mycket galenheter tillsammans. Nåt som började av allmän turnétristess och som har vuxit iväg och blivit en rolig grej för många även för mig och Håkan är något som kallas ”Tonny & Tengartz”.
Vi började filma lite ”roliga sketcher” när vi var iväg på turné och har även gjort några podcasts. Det finns en sida här på Facebook som ni kan kolla in om ni vill som heter just ”Tonny & Tengartz”.
Jag älskar The Baboon Show…Niclas, Frida, Håkan och en av Sveriges bästa frontpersoner Cissi…dom är lätt ett av Sveriges bästa liveband! Här är en av deras bästa låtar i mitt tycke..
”You gotta problem without knowing it”.

21.
Jag är väldigt glad att jag blev övertalad att göra det här. Musik har gett mig så extremt mycket i mitt liv! Både på gott och ont, fast mest gott! Sista två åren har varit turbulenta i min musikkarriär men också väldigt nyttiga! Något som jag har lärt mig är att bra vänner ska man inte ta för givet och dom ska man hålla hårt i.
Livet är för kort för att ha folk som suger ur ens energi och gör vad som helst för att tjäna en slant eller sko sig själva på det som någon annan har skapat.
Eller om man har varit med och skapat det ihop så försöker vissa människor att roffa åt sig allt själv ändå!
Tänk på det!
När jag fick frågan om att göra den här grejen så tänkte jag skriva och reda ut massa saker/lögner som vissa personer som man har jobbat med inom musikbranschen har sagt och framförallt gjort men det här är inte rätt forum för det!
Delar istället min näst sista låt.
Den här låten har jag också skrivit själv.
Vi satte den på första tagningen i studion. Så här är Fas 3s låt (det står fel på länken) och låten heter ”Tommy”.

22.
Jag tänkte tacka för mig för den här gången. Är som sagt glad att jag ställde upp på den här grejen och fick lite tid att tänka tillbaka på gamla låtar och sånt som har format den man är idag. Skulle lätt kunna bjucka på säkert 20 låtar till men det har varken jag eller ni tid med!
Jag älskar att skratta och ha kul i livet. Mina två döttrar, resten av min familj och mina vänner betyder allt för mig!
Avslutar med ett band som jag ofta återkommer till och som hade en sångare och framförallt en briljant låtskrivare som tyvärr lämnade oss alldeles för tidigt…nämligen Queen och Freddie Mercury. Och som han sjunger i inledningen till låten ”Dont stop me now”
”Tonight I’m gonna have myself a real good time i feel alive”
Och sen fortsätter med en passande refräng..
”Don’t stop me now
I’m having such a good time
I’m having a ball
Don’t stop me now
If you wanna have a good time
Just give me a call”
Så tack för mig och ha en fortsatt trevlig och rolig sommar för det ska jag ha! Jag drar med ca 15 kompisar till Berlin på tisdagmorgonen bara för att ha det skoj!
Kärlek till er alla!
/Tony Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.