Bosse Zinny Stagman den 25/7-2017

1.Hej Igen ! Bosse Stagman här eller Zinny J Zan som jag hade som artistnamn i 34 år av min musikaliska karriär.
Jag säger Hej igen för att jag faktiskt var sommarpratare även förra året och där gjorde en ganska lång introduktion på vem jag är och även min egen musikaliska karriär samt influenser.
( Ja bortsett då från mitt band Zan Clan och samtalen om min nya svenska platta som jag skrev just under sommarpratsperioden och som jag pga tidsbrist helt enkelt inte hann gå in på då )
Jag skickar med länken här för er som är intresserad över vem jag är vad jag kommer ifrån och vad jag gjort musikaliskt. dvs Sommarpratet 2016

Zinny Zan den 16/7-2016


Så vad tänkte jag då ta en hel dag av er tid att prata om?
Jo jag tänkte ta en hel dag att tala om de som fanns här före oss och vissa även tillsammans med oss men som idag har lämnat jordelivet men ändå lämnat en skatt efter sig som gör att vi alltid kommer att minnas dom.
Musiker som dött av olika orsaker men som jag vill hylla för de har präglat mig i ungdomen genom deras musik och texter.
Jag har under många år vistats väldig mycket i Latinamerika och även bott i Brasilien under 2 år men det var i Mexico som jag lärde mig det här med att hylla de döda istället för att sörja dom.
Det går helt enkelt ut på att istället för att bara besöka en grav och lämna blommor tända ljus etc så tar man en dag antingen dödsdagen eller födelsedagen att minnas personen och hylla dess liv.
Man tänder ljus och äter den personens favoritmat och dricker dess favorit dryck lyssnar på musik som den personen älskade och berättar anekdoter om personen helt enkelt. En fantastiskt fin sed tycker jag och den har anammats i min familj.
Nog snackat nu åker vi!

2. Beatles Revolution !
Växer man upp med den här låten så kan man inte annat än att bli rebell ,Min 14 år äldre syster fick in mig på Beatles innan jag fyllt 6 år.
Så vad gav då Beatles mig för något? Jo förutom kärleken till musiken så alla fantastiska popmelodier och harmonier som stjärnor än idag 50 år senare fortfarande lånar och stjäl utav .
Precis som ett annat band som jag älskar och kommer in på senare så var Beatles inte alls rädda för att ta ut svängarna, Allt från glada poplåtar till tuffa rocklåtar till Psykedeliska sånger ja dom var överallt på kartan och de verkade behärska vilken musikstil som helst för det lät alltid Beatles om det.Min kärlek till Beatles vet jag att jag delar med min gamla vapenbroder i Zan Clan Chris Laney.
Han är lika förtjust i deras harmonier som jag själv.
En rolig story om när Lennon träffade David Bowie berättad av Bowie själv:
”I was back in New York a couple of months later in Soho, downtown, and a voice pipes up in my ear, ’Are you David Bowie’?, and I said, ’No, but I wish I had his money.’
’You lying bastard. You wish you had my money.’it was John Lennon.”
–David Bowie
John Lennon blev skjuten av ett förvirrat fan i Dec 1980 utan för sitt hem The Dakota Building i New York endast 40 år gammal
George Harrison lämnade oss i Nov 2001 och dog i sitt hem i Beverly Hills i lungcancer.
Hans aska spreds ut i floden Ganges i Indien efter Hinduisk sed.
George Harrison sägs ha varit den som finansierade The Life of Brian story(Monthy Python) då ingen annan kom upp med pengar att finansiera filmen,George ska ha gett bort flera miljoner till Pyton gänget för att som han sa Jag vill ju se filmen Èric Idle från Pytongänget sa senare att George Harrison är den på vår planet som betalat mest pengar bara för att få se en film.

3.Mr Jimi Hendrix,
som tillsammans med Jimmy Page var den som skapade hårdrockgitarrens sound och spelstil.
Med Jimi så kom även bluesen in i mitt liv, Precis som med Beatles så kastade sig Jimi emellan vackra finstämda låtar till ren och skär explosion i låtar som bla Voodoo Chile och Foxy Lady.
Jimi Hendrix kanske flower powerns och Hippiekulturens tillsammans med Grateful Dead mäktigaste varumärke.
Den första riktiga gitarrvirtuosen och den som tog den svarta musikern tillbaka i framsätet igen efter att ha försvunnit mer eller mindre efter Little Richards ,Chuck Berry etc
Jimi Hendrix lämnade oss i Sep 1970 endast 27 år gammal på ett hotell i Kensington London.
Dödsorsaken var kvävning av sina egna uppkastningar efter att ha tagit 18ggr rekommenderad dos av sömntabletter.
En anekdot om Jimi: Jimi Hendrix gillade Beatles låt Sergeant Pepper´s lonely heart club band så mycket att han började spela den live bara två dagar efter utgivning, självklart så gjorde han den på sitt sätt och använde också sin wammybar wammybar ( Svajarm) för att få bästa resultat ,På den tiden så stämde gitarrerna om sig så fort man använt svajarmen och var i princip ospelbar efteråt så Jimi lutar sig ut i publiken och frågar
Have you seen Eric? Han syftar på Eric Clapton, Eric Clapton finns i publiken men böjer sig ned för att inte synas men Jimi ser honom ändå och säger Hey Eric can you come up and tune this guitar for me?
Avslutar med en Jimi quote:
When the power of love overcomes the love of power the world will know peace.
Jimi Hendrix med Voodoo Chile

4. John Bonham Led Zeppelin
Vad ska man säga ? Ett utav världens mäktigaste band ever!
Tänk att ha fått kollidera med Robert Plant på en toalett i Hollywood mitt på blanka dagen halvpackad och pissnödig ! Ja det hände mig i Hollywood 1989 när alla i bandet jag sjöng i Shotgun Messiah beslutade sig för att ha en biljarddag på Barney´s Beanery på Santa Monica Boulevard med tillhörande bira och drinkar, Efter ordnat toalettbesök så slår jag upp dörren direkt på Robert Plant som själv var klar och stod och tvättade händerna jag bara stirrade fånigt på honom och bad om ursäkt och han sa no problem och log, jag tänkte ta i hand och presentera mig men kom på att jag inte tvättat händerna än så vi tittade på varandra och jag sa bara fånigt please to meet you,Likewise säger Plant pliktskyldigast och där tog den konversationen slut.
Då jag själv är fd trummis så var John Bonham tillsammans med Mick Tucker i Sweet och Ian Paice i Deep Purple mina förebilder. John Bonham Var verkligen hjärtat i Led Zep och han både vände och vred på takterna men med ett flyt sällan skådat. Vilket groove !
John Bonham avled endast 32 år gammal i Sep 1980 i Jimmy Pages hem i England även han kvävd av sina egna uppkastningar efter kraftigt alkoholintag.
Väljer ändå här att spela världens i mitt tycke bästa rocklåt Kashmir från deras reunion i England 2007 med John Bonhams son Jason bakom grytorna. Jason som jag också lärde känna under min tid i L.A.
Jag gör det för att jag är säker på att om John kan se sin son göra det här giget så måste han känna sig otroligt stolt för ingen annan trummis har varit i närheten av pappa Johns sväng som sonen Jason på detta gig.
Den här quoten från John själv säger väl allt?
”My son Jason – he plays you know. I’ve got him a little Japanese drum kit, made to scale. It’s got a 14 inch bass drum. He’s got his mother’s looks, but in character he is just like me. He’s always drumming, even when we go out in the car he takes his sticks to bash on the seats. Before the end of Led Zeppelin I’m going to have him on stage with us a the Albert Hall

5. Brian Connolly The Sweet !
Mitt absolut största band i hjärtat i min barndom ! Dom kunde inte göra fel i mina ögon.Glamrockens kungar !
Blev aldrig erkända som musiker eller låtskrivare egentligen vilket kan tyckas märkligt.
Sweet var min absolut första livekonsert som jag såg,Konserthuset 15 Apr 1975 Vilken upplevelse för en 11 årig grabb som nu var helt såld på Rockmusik och hade för länge sedan bestämt sig för att Rockmusiker det var yrket för mig.
Brian Connoly sångaren hade egentligen en annan dröm att bli en Engelsk Frank Sinatra ,Han hade onekligen rösten för det men ödet ville annorlunda .
Brian Connolly bodde under en tid också ihop med Roger Glover och var den som visade Roger vilka Deep Purple var , inte långt senare så gjorde Roger Glover audition för Deep Purple och fick giget.
För de mera insatta så kan man höra en klar förändring i Brians röst efter 1974, Det beror på en kraftig misshandel efter en kväll på stan där Brian delvis blev sparkad i halsen så svårt att han egentligen aldrig fick tillbaka sin röst som den en gång var,Det är också av den anledningen som så många andra i bandet sjunger på olika låtar och partier på albumet Sweet Fanny Adams. Efter misshandeln och förlusten av stora delar av hans röst så började Brian Connolly dricka hårt .
Hans självförtroende var knäckt och han fick också sparken från Sweet.
1981 så togs Brian in på sjukhus efter att ha haft 14 hjärtinfarkter inom 24 timmar ! Sviterna efter att ha överlevt detta var sluddrigt tal och ordentliga skakningar i hela kroppen.
Jag träffade både Mick Tucker och Brian Connolly i Sweet 1988 på Rainbow Bar n Grill i Hollywood när jag bodde där med Shotgun Messiah, vi i bandet hängde med de två legenderna den kvällen och bjöd på apelsinjuice i baren då alkohol var strängt förbjudet, Jag minns att Brian började gråta när jag talade om vad han och Sweet betytt för mig och tackade så mycket,The Sweet var över i L.A. för att göra en stor reunion men när skivbolaget fick se vilken form Brian var i så sa de helt enkelt blankt nej.
Brian Conolly dog i Feb 1997 51 år gammal i sviterna av mångårigt alkoholmissbruk ( levern upphörde att fungera) utan att någonsin fått reda på vem som var hans far( det hölls hemligt)
Mick Tucker var absolut en av de bästa trummisar på 70 talet med ett otroligt tight spel en grym teknik och ett naturligt sväng. Mick lämnade oss 2002 54 år gammal i Leukemi.
Här har vi dom i alla fall i full blom 1973 med Hellraiser!

6. David Bowie
Mannen myten legenden!
Bowie som i många år var den som satte trenderna i musiken,alltid lite före alla andra mannen med tusen ansikten, Singer songwriter , Skådespelare,mimaktör och konstnär.
De flesta musiker i all sin egen storhet hyser stor respekt för denna artist och tänker här nämna några som jobbat ihop med honom. John Lennon ,Mick Jagger , Queen,Iggy Pop ,Nile Rodgers,Marc Bolan,Ian Hunter, Pink Floyd , Nine inch Nails,Brian Eno och flera fantastiska gitarrister som Nile Rodgers ,Mick Ronson Robert Fripp,Carlos Alomar ,Earl Slick.
För att här också få in en bra story om att alla inte älskade David Bowie så återberättas historien om hur Adrian Belew blev gitarrist med Bowie 1978 .
Adrian Belew en mycket duktig gitarrist spelade med Frank Zappa, En kväll så gick David Bowie för att kolla Zappa Live och blev såld på Adrians gitarrspel.
Efter konserten så träffas de backstage och Adrian säger då att det är en ära att träffa David och att han älskar hans musik.
David svarar då, Hur skulle det kännas att vara med i mitt band då?
Adrian pekar på Frank som står en bit bort, Jag spelar ju med Frank säger Adrian.
Ja men er turne slutar ju om 2 veckor då börjar min så det är väl inget hinder svarar Bowie.
Dom beslutar sig för att gå ut och ta en drink ihop och tala om det, Men när de kommer in i den Restaurang de har valt så vem sitter där om inte Frank Zappa med band där och stämningen blir konstig.
Då utspelar sig följande samtal mellan Bowie och Frank Zappa efter att Bowie gått fram och satt sig hos Frank:
David: Quite a guitar player you have here Frank.’
“And Frank said, ‘Fuck you, Captain Tom.’ (Note: Frank had demoted David from Major Tom to Captain Tom.)
“David persisted, ‘Oh come on now Frank, surely we can be gentlemen about this?’
“Frank said, ‘Fuck you, Captain Tom.’
“By this point Adrian Belew was paralyzed.
David said, ‘So you really have nothing to say?’
Frank said, ‘Fuck you, Captain Tom.’
“David and Coco and Adrian got up and went back out the front door. Getting in the limo David said in his wonderfully British way, ‘I thought that went rather nicely!’
David Bowie har tackat nej till att bli adlad av Brittiska Kungahuset till skillnad från Paul Mc Cartney Elton John etc inte mindre än två gånger med orden jag förstår inte vitsen med det.
David Bowie gick bort Januari 2016 69 år gammal i levercancer och han gjorde det i sin vana troget välregisserat med platta och videos som skildrade hans sista kamp.
Väljer att spela Ziggy Stardust för att samtidigt hylla Mick Ronson som var gitarrist med David under Ziggy eran.
Mick Ronson dog i April 1993 46 år gammal och liksom David Bowie så dog han också i levercancer.

7. David Bowie hade så många skepnader så vi tar väl en till!
Men först en fin quote från Iggy Pop om sin vän David.
”David’s friendship was the light of my life. I never met such a brilliant person. He was the best there is.
– Iggy Pop”
Måste ta låten Bowie och Lennon skrev tillsammans 1975 Fame!

8. Philip Parris Lynott Thin Lizzy
Den enda utländska manliga Rockstjärna som jag delat säng med. Ja ni läste rätt!
Eller som Phil´s mamma sa när jag besökte henne i hennes hem i Howth Irland 2008, Zinny I didnt know Philip was gay ? och sedan skrattade hon.
Sanningen var att vi träffades mitt på dagen i Kungsträdgården utanför ett rockhak som då hette Garage 1983
Lynott ville göra ett oannonserat gig där två kvällar innan deras Gröna Lund gig och Jag var där för att vi skulle spela med Easy Action där,Vi kom överens om att låta Lynott och hans Musketeers få lira och på den vägen vart det, vi hängde på dagen på kvällen och första natten på hotellet så ordnades tältsäng till mig och Kee Marcello i biljardrummet på Sjöfatshotellet i Slussen.
Dag två efter Grönan giget där jag fick låna ut sjalar och kimonos till Phil och bandmedlemmar och blev sittandes halvnäck backstage och på sidan av scenen medans de spelade så drog vi tillbaka till hotellet och det slutade med att vi stupade i hans dubbelsäng båda två,Jag vaknar på morgonen av att han gör en telefonintervju i rummet medans han häller upp flingor och mjölk till mig, Galen syn ska jag säga,vi behöll vår vänskap efter det och när Easy Action senare kom till London för videoinspelning så ringde jag upp honom och vi hängde som vanligt igen.
Phil för mig var en riktig dubbelnatur, Världens mest omtänksamma och vänligaste de flesta av stunder men ibland så tog den mörka sidan över. Jag ser honom som en av de största textförfattarna någonsin och hans timing och fraseringar i hans sång var verkligen one of a kind, Eller som Bob Dylan sa `The Greatest”
Phil var i ett avseende ganska lik David Bowie, de båda hade alltid koll på vad som var i görningen i musikbranschen men där David Bowie såg till att vara först ut till den stora publiken med the new thing så såg Philip till att vara polare och synas och även spela med The new thing.Lynott Hjälpte bla U2 i deras start och andra new wave band,Han hade även Ultravox sångare Midge Ure med som gitarrist i Thin Lizzy på turne under en period, Han satte ihop banet The greedies med delar av Sex Pistols och Motörhead och han såg till att få Mark Knopfler att spela på hans soloplatta, Men med ett band gick han bet. The Clash !
Under punktiden så var det två band som stod ut mer än andra Sex Pistols och The Clash.Sex Pistols hade Phil redan The Greedies med men han ville knyta Clash fansen till sig också och därför kallades Lizzys manager och The Clash manager till ett möte.
Tanken var att ha Clash som förband på Hammersmith Odeon där Thin Lizzy också tänkte spela in live konserten för att även göra en live platta, The Clash manager visste att The Clash växte sig större och större och att Clash var ganska politiska i sina utspel och tyckte inte att det här spelade väl med deras strategi för bandet så han säger i slutet av mötet.
`You will not have the Clash as opening band for this event and that is simply because with the the Clash there has to be friction and tension this live thing is simply not dangerous enough!
Där fick Lynott titeln på sin live platta `Live n Dangerous `. serverad av The Clash manager.
Phil Lynott dog i Januari 1986 på ett sjukhus i Salisbury endast 36 år gammal i sviterna av alkohol och drogmissbruk I dödsattesten står det Lunginflammation ,Hjärtsvikt och blodförgiftning.
En klassisk quote från Phil tagen från en live konsert.
` Are there any girls out there with a bit of Irish in them?
Are there any girls out there who would like to have a bit more Irish in them?
Väljer The Holy War från Thin Lizzy´s sista platta

9. Joe Strummer The Clash
Punkbandet som väckte politisk nyfikenhet bland ungdomar och som hela tiden balanserade på någon slags avsats. Alltid med energi och övertygelse men som aldrig fastnade någonstans varken i punkens mode eller Punken som kommersiell fälla.
De gick sin egen väg genom punk , rock reggae och 50 tals influenser och även tidig Hip Hop, street dance och electric boogie som de hittade i New Yorks svarta kvarter under deras tid i USA runt 80-81. Låten Radio Clash är ett bevis på dessa senare influenser.
När The Clash kom så verkade det vara ett svar på att ta bort alla stora arena artister som i ungdomarnas ögon blivit för stora, Men inte när det gällde The Clash och Joe Strummer i synnerhet som älskade Bruce Springsteen. Eller som Joe Strummer själv uttryckte det i en intervju:
”Bruce is great,” If you don’t agree you’re a pretentious martian from Venus. His music is great on a dark, rainy morning in England, just when you need some spirit and some proof that the big wide world exists.
Bruce i sin tur gillade The Clash och Joe Strummer så när Joe Strummer dog så ville Bruce absolut vara med och hylla honom och The Clash musik vilket han också gjorde och framförde The Clash´s London Calling tillsammans med Little Steven, Dave Grohl från Foo Fighters och Elvis Costello.
Joe Strummer har också en del sköna quotes :
Punk rock isn’t something you grow out of Punk rock is an attitude, and the essence of that attitude is ’give us some truth’
Joe Strummer
Everyone has got to realise you can’t hold onto the past if you want any future each second should lead to the next one.
Joe Strummer
It is fun to be alive. It’s a hell of a lot better than being dead.
Joe Strummer
Avslutar med en Quote från Bono i U2
The Clash The Greatest Rock band of all times
Joe Strummer lämnade oss bara 50 år gammal December 2002 av en hjärtattack i sitt hem i Somerset
Spelar Clampdown från deras album London Calling

10. Bon Scott AC-DC
AC DC behöver väl ingen introduktion va? AC DC var en stor del av min uppväxt. Fortfarande ett fantastiskt band men som jag nu tror har sett slutet nu när Malcolm Young är borta och även trummisen Phil Rudd .
AC DC hade två ordentligt stora supporters på orangea T banelinjen under 70 talet nämligen min mycket gode vän och eminenta bassist Nalle Påhlsson från Sätra och Jag själv i Vårberg . Nalle spelar för övrigt bas på mitt senaste svenska album som jag släppte tidigare i år. Man vill ju ha Sveriges i särklass bästa bassist när man går in i studio.Nalle hade också ett AC-DC coverband under en period som hette AB CD.
Då jag idag valt att hylla de som fallit in the line of duty of Rock n Roll så pratar vi här om deras originalsångare Bon Scott.
Bon Scott sångare i AC DC ger en kaxig quote om en av de en gång största producenterna Eddie Kramer som producerat och jobbat som engineer åt Jimi Hendrix , Kiss , David Bowie,Peter Frampton ,Carly simon Pretty Maids och även mitt eget Easy Action.
`Bon Scott – Our Record Company Atlantic reckoned we should use a top Yank producer and appointed one Eddie Kramer to the post. It turns out the guy was full of bullshit and couldn’t produce a healthy fart.
Bon Scott var sällan imponerad av big shots !
Väljer att citera några beskrivningar från hans fd bandmates om vem han var vår Bon Scott
• Bon was the biggest single influence on the band. When he came in it pulled us all together. He had that real stick-it-to-’em attitude. We all had it in us, but it took Bon to bring it out.
o Malcolm Young
• Often he would trail off with fans who came backstage after a show and go off with them to a party or something. He judged people as they were and if they invited him and he was in the right mood to go, he went. We used to call him ’Bon the Likeable’.
o Angus Young, March 1980.
• We could be somewhere where you would never expect anyone to know him and someone would walk up and say ”Bon Scott!” and always have a bottle of beer for him.
o Angus Young, March 1980.
• He made a lot of friends everywhere and was always in contact with them too. Weeks before Christmas he would have piles of cards and he always wrote to anyone that he knew, keeping them informed. Even his enemies I think.
o Angus Young, March 1980.
Bon Scott avled I Feb 1980 endast 34 år gammal, även han kvävdes av sin egen uppkastning efter en blöt kväll ute och sovandes I baksätet på en bil.
Bon Scott finns som staty på inte mindre än två ställen , I Fremantle Australien dit Bon flyttade som 6 åring från Skottland och I Kirriemuir I Skottland där han föddes.
Bon Scotts humor fanns alltid nära til hands,Som tex när han slutar sista låten på Higway to hellplattan Night Prowler med ett citat från Robin Williams karaktär Mork
Shazbot Nanu Nanu !
Spelar därför en av mina favoriter med Bon Scott Touch too much från den sista plattan han gjorde innan sin död.

11. Freddie Mercury Queen
Världens bästa publikdomptör och kanske den största scenpersonligheten någonsin.
Samtidigt ett band och en frontman som var ständigt ifrågasatta.
Precis som The Beatles, 4 stycken musikaliska herrar men så olika gjorde dom likt Beatles en resa i alla möjliga musikgenres men lyckades alltid behålla sitt eget sound.
Då min äldre syster hade Queen Fan Club i många år så har jag haft lyckan att hitta bandet riktigt tidigt och också sett och träffat dom flertalet gånger.
Jag var tyvärr för ung för utsvävande fester när jag träffade det här gänget och det var väl tur det då deras fester var legendariska i Rockvärlden och det säger ju inte lite.
Som jag terroriserade alla i Vårberg med detta band tillsammans med Sweet!
Alltid en kassettbandspelare med mig för att spela låtar.
Ännu till dags dato så är Queen det enda bandet i världen där varje individuell medlem har skrivit en USA listetta var !
Imponerande!
Här några quotes från Freddie:
I always knew I was a star, and now the rest of the world seems to agree with me.”
― Freddie Mercury
“It’s a beautiful day, the sun is shining, I feel good, and no one’s gonna stop me now.”
― Freddie Mercury
You can be anything you want to be, just turn yourself into anything you think that you could ever be
― Freddie Mercury
Några quotes om Freddie Mercury från andra stora stjärnor.
There’s so few people behind the glamour who really make it as true performers. It’s very strange thoroughbred condition to be a successful musician and still be able to project it with confidence. Freddie had that, and there’s not many people who have had it.” – Robert Plant of Led Zeppelin
“I was deeply saddened when I heard Freddie passed away. A great performer, a great voice, a great musician was lost to the world. Thank God we have the music to listen to forever.” – Rob Halford of Judas Priest
”All I’ve got on my iPod is every single Queen song and every single Judas Priest song. Queen were an incredible heavy metal band. I saw them on their first ever tour, at Birmingham Town Hall. They just blew me away.” – Rob Halford of Judas Priest
Freddie Mercury gick bort 46 år gammal Nov 1991 i sitt hem i London dödsorsaken var Lunginflammation relaterad till att han utvecklat AIDS
Väljer en video från Japan 1979 där han visar hur man fixar allsång även där och på Japanska!
Teo Torriatte eller Let us cling together som man säger på Engelska.

12. Freddie Mercury igen!
Vi tar en till Queen video här,
Videon fick bli en hyllning från bandet till Freddie och deras karriär ihop.
Texten som blev en av de sista som Freddie skrev säger väl det mesta?
Men först en skön anekdot med en Prinsessa som skulle blivit Queen men som också dog i förtid !
Freddie Mercury och hans vän Radio & TV personligheten Kenny Everett klädde en kväll upp Prinsessan Diana som gay med mustasch , läderkeps och mörka solglasögon hemma hos Kenny där de tre träffats för att bara snacka och se på TV från början. Diana var med på det direkt och alla tre åkte till en välkänd och tuff Gayklubb i London ,Detta så att hon kunde få partaja ifred och se hur det var på Gayklubbar, Senare på kvällen släppte de av henne vid Kensington Palace i samma mundering all safe and sound.
The show must go on!

13. Prince
Ännu en man som gått sin egen väg på alla sätt och därför är det fortfarande svårt att hitta videos med honom på nätet för så fort de dyker upp så tas det lika effektivt ned av hans stab även efter hans död.
Prince var i krig med skivbolag och streaming tjänster i många år om ägandet av sina egna verk och hans artistiska självständighet, En man att beundra för att han aldrig gav efter.
På en av hans videos för en av mina favoritlåtar med honom Gold så har han skrivit Slave på hela kinden bara för att jävlas med skivbolaget och för att tala om för alla att det var så han kände, alltid helt kompromisslös.
En låtskrivare av rang och också han har tagit med sig Beatles arvet i harmonier och melodier.
Prince gillade inte folk som han menade fuskade med musiken för han tog den själv på största allvar.
En kväll under ett gig så fick han syn på Madonna som satt i publiken så under ett lugnt parti i en låt så går Prince fram till där hon sitter och säger i mikrofonen,
As you can see I can sing and dance at the same time There is no lip sync here !
Madonna stormade ut från konserten ordentligt förbannad men väntade senare utanför konsertstället med sina dansare i en limo och förföljde Prince limo när han åkte därifrån.
De hade faktiskt trots detta ett kortare förhållande senare.
Förutom alla sina egna hits som var många under 80 och 90 talet så skrev han även hits till många andra artister.
Stevie Nicks Stand back list 5# Chaka Khan I feel for you list3# Sheen Easton Sugar Walls list9# The Bangles Manic Monday list2# Sinhead o Connors Nothing Compares to you list 1 # osv osv
Vad som störde mig en del var att så få förstod vilken fantastisk gitarrist Prince också var.
Prince hittades död i sitt hem i April 2016 och dödsorsaken sas vara en överdos av Fentanyl ett starkt smärtstillande medel dvs en opiod Prince blev 57 år
Här är Prince i hällande Miami regnfall och taskigt ljud men inte fan hänger han läpp! Han går ut och vinner publiken som alltid.

14. Ronnie James Dio
En av rockvärldens största röster förpackad i en sån liten kropp !
En Gentleman och alltid otroligt trevlig. Jag hade glädjen att träffa honom som så många andra Rockstjärnor när jag bodde i USA.
Vi kom på att vi hade samma passion för rödvin han och jag vilket gjorde att vi pratade druvor och vindistrikt en bra stund och jag fick många bra tips.
Som Deep Purple fan så var man självklart mäkta spänd på vad Ritchie Blackmore skulle göra härnäst och hur i hela han skulle kunna hitta en sångare som var lika bra som Ian Gillan eller senare David Coverdale.
Dagen kom då Ritchies Rainbow kom ut med en platta och sedan den dagen gillade jag Dio !
Anekdot: Dio gillade aldrig låten Rainbow in the dark då han tyckte att den var alldeles för poppig .
Han ville ta bort den från plattan men skivbolaget sa nej då dom tyckte att den låten var bland de starkare!
Det gick så långt att Dio försökte förstöra tapen ( Ja det var taper man spelade in på då) med en nål eller gaffel men blev stoppad av sina bandmedlemmar.
Väljer att spela Stargazer från hans tid i Rainbow som jag tycker är en av de bästa låtar han sjungit in !

15. Gary Moore
En hyllning till en gitarrist med en ton som ingen annan.
En fantastisk musiker i bandet Thin Lizzy men gjorde även riktigt bra soloplattor under en tid.
Gary var även den artist som fick inviga Globen när den öppnades för konserter .
Ni som kan min bakgrund vet att jag alltid omgett mig med otroligt duktiga gitarrister genom åren och det för att jag alltid har älskat när någon behärskar gitarren likt Gary Moore.
Garys och Phil Lynotts kompisförhållande gick upp och ner och jag citerar här en intervju som gjordes första gången Thin Lizzy kom till Australien och Gary var uppenbarligen rätt less på Phil just där och då, Irländsk humor är ofta rätt så rå.
Intervjuare: Phil do you know anything about Australia?
Phil : Yes as a matter of fact I know that I have some relations in this country
Gary Moore: I knew Philip was just full of shit with this one and just wanted to make the interview more interesting so I said Yeah of Course you have relations here Phil! Some tribe of Aborginies up the road !
Gary Moore en av de absolut största gitarristerna lämnade oss Feb 2011 och dog av en hjärtattack i sömnen 58 år gammal på ett hotell i Spanien efter en kväll med stort alkohol intag.
Här är han med The Messiah will come again

16. Slutord
Tack för er tid !
Min mening var inte att tynga er med artister som dött utan att istället minnas det fantastiska de gjorde när de levde och att älska det istället för att sakna och sörja dom.
Jag tror nämligen att dom allihop hellre vill att ni minns dom med glädje! Det skulle jag själv vilja.
Inser samtidigt att man själv kommit upp i åren när man har så många förebilder att hylla och nästan alla är jag äldre än idag än när de försvann ifrån oss.
Jag skulle också vilja passa på att tacka alla de människor som har gjort mitt musicerande möjligt dvs mina för länge sedan bortgångna föräldrar och alla de musiker man spelat med i olika band och med det sagt nämna två personer som betytt oerhört mycket för mig den senare halvan av mitt liv och musikkarriär, Chris Laney och Björn Höglund !
Utan dessa två personer så vet jag inte om min musik de senaste 14 åren hade stannat innanför mina fyra väggar istället för att spelas på CD´s , Spotify ,festivaler och arenor med band som Whitesnake, Queensryche, Twisted Sister etc etc de här två herrarna har en sån otroligt stor del i var jag är idag med min musik och det vi skrivit tillsammans och för det är jag dom evigt tacksam.Min hatt av till er båda !
Jag tar mig friheten och avslutar min dag med något eget från min Svenska platta och som jag tycker passar med dagens inriktning det här är Ìnnan vi dör med den där Stagman !
Som Thomas Thorild, svensk författare, poet och filosof så vackert myntade, Denna dagen ett liv !
Ta hand om er där ute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.