Patrik Putte Thomas den 21/7-2017

1. Från en Bajare till en Gnagare!
Tack Danne Paulsson för ett upplyftande sommarprat/spel! ❤️
Jag som tar över stafettpratet/spelet idag Fredag mitt i semestertider är en 51- årig AIK:are från Stockholm som växte upp i Fagersta.
Just därför Bombar vi igång dagen med Bergslagens stoltheter The Hives!
Att man önskar dom hade stått på scen när en annan var ung i Västanfors.
Välkomna till mitt Sommarprat!!
(I Bil På väg mot det nya livet i Dalsland!)

2. Jag växte upp i ett STORT gult hus med mycket Fester, högt i tak i diskussioner ( för att uttrycka det milt) med MA & PA, 2 systrar och en hund.
Jag fick tidigt mycket härliga vänner och mitt rum blev ”ungdomsgård” dock utan kvinnlig fägring… mången skitgubbe och livsfundering avhandlades mellan varmkorven och de 300 liter mjölk/saft/soda stream/läsken som Pappa Sten bjöd på.
Musiken fanns där hela tiden, jag kan dock inte säga när jag började poppa men minns att syrrans b-sida på ABBAS ”Ring-Ring” fick mig i spinn, då var jag väl ca 8-10 år…..
( den här versionen går av ngn konstig anl. alldeles för fort dock…)

Jag växte som sagt upp i ett högljutt hem😜
Fiske och sport blev ett sätt att fly iväg….
Tidigt hittade jag ungdomsgården hos kyrkans ungdom där ”de stora grabbarna” hängde, för där fanns värsta stereon och ”dammsugare” med läsk.
Jag tackar gud för den här tiden att ”de stora grabbarna” fanns, annars hade jag missat det här och mycket annat.

Vi var ett stort gäng tonårsgrabbar som höll ihop. Bandyn i Västanfors IF var den röda tråden och partaj/folkparken/spelningar det ”lilla extra” på helgerna.
Alla var dock ense om att det här det ville vi INTE ”smälter ihop med maskin nr 5”.

Åren gick och radion (som var min värld) började ha program för oss unga -ny våg, poporama m.m.
Jag och polarna lyssnade mycket på Queen, Thin Lizzy, Nazareth och svensk punk såklart.
En vecka stack ma och pa till Österrike och det var FF så det sjöng😂
Vi bastade med pripps blå och en kompis kusin introducerade den här.
Jag tror jag spelade den 7898 gånger den helgen och den är fan lika bra än idag.
Föga anade jag då att mina små tassar skulle stå på Manhattan och laga käk till Madonna

6. En av mina bästa vänner (än idag) kom in på Sandvikens bandygymnasium. Jag sökte och blev 1:a reserv….alla år hade reserverna kommit in, dock inte nu.. ..
Allt hade ju inte bara varit rosor under vår ”pubbotid” och jag hade en förmåga att alltid hamna där jag inte borde. Ungdomsledarna på gården döpte mej till ”kravall” och i skolan var det ett hell med pennalistlärare som man inte fick ifrågasätta.
Ville bli murare men fick inte för mamma..-”om du blir kock så har du ett yrke som du har nytta av”.
Borde lyssnat på min farmor ” oj oj.. varför har han valt ett så tungt yrke”.
Dock blev Virginska skolan och studenthemmet i Örebro min räddning..

7. Tiden i Närke/Örebro blev fantastisk för en ung rastlös kille som ville stå på egna ben. Fick 150 kr/vecka av mamma och pappa att äta för… det mesta gick dock till vinsatser vi gjorde på studentrummen. Käka? Makaroner var ju en femma paketet och var stående på menyn😂
Musiken stod högt i kurs i varje rum och partaj var dag.

8. Under åren på kockskolan i Örebro var det spm sagt mycket ”vin, kvinnor. & sång” 😄😄😄🍺🍺🍺 på studenthemmet…så efter 2 terminer blev vi alla vräkta och det legendariska ”pelarhuset” blev äldreboende…😜
Jag flyttade till min egna första lägenhet & där fortsatte givetvis partajen, om även i mindre utsträckning….
Jag blev i den här vevan introducerad till Saga och varje Fredag ljöd den här i min metallblå Sony Freestyle när min gröna tioväxlade Crescent med rosa bockstyre for fram över Storgatan mot Tågstationen… jag fick nämligen alltid gå tidigare för att hinna med tåget och har alltid varit en tidsoptimist…🙄….

9. Efter Örebro gick flyttlasset-84 till Stockholm, och tillsammans med en annan kockslav flyttade jag in i en trea i höghuset på körsbärsvägen. Där lärde jag mej lyssna på Prince, Under Ika, Alphaville, div. ny punk och framförallt det här.
Pipan den grabben äger!

10a. I den här lägenheten upptäcktes som sagt en hel del ”ny” musik. Lediga dagar spenderades ofta (vi var ju 18) i gamla stan. Först Pet sounds, sen en promenad till Gamla stans skivhandel, och tillsist öl på Zum fransiskaner (jobbade ju på hotell reisen).

10b.
Därför kommer också en 10b.
Hela den här skivan är fantastisk och presenterades för mej av en asskön kockkompis som helst velat gå på konstfack men som numera är hovslagare.

11. Under den här tiden (värsta vintern i sthlm sen -42) så övningskörde jag på Dahlbergs bilskola, Roslagsgatan.
Med en lön på 32,50/timmen och körlektioner a’ 450kr/gång så var det ett helvete…… därför glömmer jag ALDRIG dagen när jag tog farsans 142:a och rullade ut genom grinden på min första legala solotripp. På P3 strömmade den här ut från volvoradion och jag grät.

12. ( varning för lååång story)
En torsdag i köket på Hotel Reisen 1985 fick jag för mig att jag skulle åka till Roskilde festivalen.
Ett gäng polare från Fagersta hade hyrt en blå WW-buss och skulle ner, det fanns plats för mig och jag ringde en kompis och frågade om han på väg till jobbet kunde köpa en biljett på väg in.
Han skulle fixa det och även jobba min lunch dagen efter!
Otroligt sen sticker jag mot T-centralen , med inga som helst pengar för jag tänkte ta ut på Bankomaten där. Nu var det ju bara så att bankomater var inte vanliga 1985 men det började ta sig, tror Centralen hade 2 😅…. och när jag stormar upp från tuben har jag 10 min tills tåget ska gå…😱😱😱… köerna till de två automaterna var …öh …obeskrivliga….jag ställde mig i 5 min men insåg snabbt det omöjliga…. i min naiva stress tycktes jag mig minnas att det stått på bankomat kvittona att ”nu kan du ta ut i hela norden”… nämen yeah, det räddar resan, jag tar min enkelbiljett till tåget mot Roskilde och hoppar på tåget.
Redan efter ca en halvtimme kommer konduktören och sneglar på min biljett… ”öh…. -du måste ha platsbiljett säger hanpå bred skånska…. jag: äh vaddå biljetten e ju köpt som resa ända till Roskilde… – det spelar ingen roll du kan betala den nu till mig….
Paniken spred sig i min kropp och jag sa: -jag har inga pengar…. (nu ser ni Sven Melander framför er, jag lovar han lät presic som honom när han sa: -Men e du DUM I HUVUDET? Du kan ju för fan inte åka till Danmark utan pengar??? Vad som sen hände var att han faktiskt lät mig åka men jag satt i en ”skötrumskupe'” hela resan till Köpenhamn….
Väl i Köpenhamn skulle jag ju ta ut pengar…. det gick ju bra… not… det jag läst på kvittot om ”hela norden” var Norge,Finland fick jag veta senare…😆
Nu står jag alltså i Köpenhamn -hungrig som fan, pank och alla polarna i en blå WW någonstans i Roskilde… började misströsta men tänkte ” jag har ju fan biljetten” …. antingen börjar jag lifta eller så tar jag tricken till Festivalen och letar….
Självklart valde 18-åringen det senare 🙄😅…. väl i Roskilde frågar jag mig fram och kommer på sena kvällen (det började bli mörkt) över bron till stora ingången…. 😵😵😵😵😵😵 jag bara stannade och glodde… -Hur i hela jävla helvetet skulle jag hitta mina kompisar här, stället e ju ENORMT….. jag började fan nästan lipa men samlade ihop mig och tänkte: -du måste vara rationell nu Putte…. så jag såg 3 bilparkeringar…. började knalla igenom den första…..🚶
Efter ca 30 min kliver jag över till den andra… går 300 m och DÄR 🙏🙏🙏 en blå WW Buss… Kan det vara dom?
Ser då ett familjärt face halsa en tuborg grön…. jag stirrar …hans stirrar och vi båda bara skriker!!!
My god, i was saved!
Sen hade jag ju inga pengar så jag plankade ju in på både Clash och Ramones & låg under sätena i tullen men det e andra historier! 😃
Iaf så spelades den här på kassett den kvällen och jag satt i bilen med tak över huvudet. Nästa dag regnade det.

13. På tal om Roskilde… har man varit där…. fattar man det härrrrr 😜😜

14. Tillbaka efter Roskilde i köket, den här sommaren var det Radiostockholm ”sommar-puls” med Staffan Dopping som gällde…. jag minns mycket från mitt första kock-år på Sara Hotel Reisen som elev/grill-kock men ett av de starkaste minnena är att vi alltid dansade i grillen när den här ”tok-sommar hiten” spelades
👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳❤️❤️

15. När jag sen jobbat några år och den första glädjen att tjäna egna pengar/stå på egna ben börjat lägga sig och man istället gick och la sig med onda fötter…. då började man fatta… 🍺🍺

16. Dessa år, de unga 20…hängde ju en gnagare som jag mycket på Råsunda och hovet… men det fanns ju ett tredje ställe jag gärna besökte (förutom alla stans bardiskar 😜🍺) nämligen Tre Backar… otaliga är de fantastiska spelningar man sett där men Jönsson och hans Gais kompisar i ATTENTAT slår nog det mesta.
Här en låt som kom efter splittringen när dom böt namn till Alias Smith & Jones ( fantastisk serie by the way) ….

17. Dagens ungar klagar nu att det inte finns lägenheter…. det gjorde det inte på 80/90-talen i Stockholm heller… Jag flyttade H E L A J Ä V L A T I D E N…..
Ett tag bodde jag med en kompis på Östermalm, han var kär i en brutta i Fagersta så han ville mest vara där… han sjukskrev sig varenda måndag och fredag tills arbetsgivaren krävde läkarintyg… 😂😂😂😂😂…. men det gjorde ju inte mig något för han hade schysst musik han lärde mig lyssna på och skivorna var ju kvar….

18. Var rejält inne i kocksvängen nu och jobbade på Restaurant Bolaget som var en renodlad nattclub…. min ökända korta stubin skulle nu ställa till det igen och när en av hovmästarna – en Jugoslav som var typ ”Capo” i Juggemaffian ”betedde sig” i luckan och slängde en sked Bearnaise på mig så tog jag sonika hela 5 liters skålen och skickade över honom och hans Armanikostym…😃😃😃😃…
Det var nu inte det smartaste jag gjort för på kvällarna hem hade min Svarta Alfa Sud följe av div inte helt seriösa bilar, fick höra att jag skulle ”fixas”… jag sprang varje dag till och från bilen och lånade ett knogjärn av en kompis som jag hade i fickan.😱
Som tur var köpte köksmästaren på Bolaget ett hotell i Undersåker (Åre) exakt i den vevan och frågade om jag ville följa, joråsåatt…👍👍👍👍
Han var dessutom fantastiskt duktig kock så av honom lärde jag mig otroligt mycket & juggarna hörde vi inget av sen….

19. Två säsonger i Åre var fantastiskt, luften grym, sköna bybor och man kunde åka skidor bara vid fint väder 😄….
Vi från Södergården blev också snabbt kända i byn, vi var ju ute varannan dag ….så vippa på Country Club, Dippan och Bygget va inga problems… vi hafe mer problem med vem som skulle köra… 😊
Bartendern jag jobbade med hade Grymt bra musik smak och introducerade mig till detta fantastiska band ( och SKA överhuvudtaget)

20. Mellan Åresäsongerna och Lumpen jobbade jag på Skärgårdsbåten Östanå… det var otroligt kul & härligt gäng, vi körde till Waxholm på dagarna, charter på kvällarna , Rockbåt Fre/Lör… det var mycket Gubbmusik, inget jag gillade…. men jag gillar det här… OCH… det här mina kära läsare/lyssnare ÄR – en av VÄRDLDENS BÄSTA LÅTAR EVER!!!
Basta!!!😍😍😍 och ingen lista utan denna!!!!! ( om ni undrar hur den kommer in i sammanhanget 😁)

21. Efter Lumpen på 13:e Patrullbåtsdivisionen – Berga stack jag till Gotland och Gutekällaren… jobb på dagarna och Änkan på kvällarna ❤️🍺
-Vicke Draaaaaag!!!

Sökte som FN-kock och blev uttagen till Libanon… Familjen var galen och ville jag skulle stanna hemma men jag ville utomlands…. två veckor innan ”basic-training” blir min polare erbjuden ett jobb i ”the Big Apple” NY och vågade inte åka själv 😊… frågade mig om jag ville med….. Öh , JAAAAAAA 😜😜😜😜🙏🙏🙏🙏
Vi packade drog och jag är fortfarande idag tagen av inflygningen över Manhattan i solnedgång ( får dom ju inte längre)… kompisen nöp mig i armen och sa: ”Vi ska bo här”

Så … istället för Libanon blev det Restaurant Punsch i NY… två hippa ”Hostess” ett svenskt Squash-proffs och en Dansk baletthoppa ville att vi skulle göra ”Skandinavian food”…. 😅… det blev Smörrebrön till lunch (Dansken ville ha det och som tur var hade ju Ida Davidssen gästspelat på Reisen)sill & Gravlaxpå kvällen , Rydberg & Jansson på natten … mixat i menyn med ny Anerikansk mat, Köksmästaren var otroligt talangfull…. Givetvis finns massvis att berätta om den här tiden men jag summerar så här:

24. I New York jobbade vi hårt och långa pass i början 7 dagar i veckan…. vår ”agent” som fixat vår tvåa på Manhattan tyckte synd om och oss och den första lediga söndagen vi hade ville han bjuda på en drink hos sig och sen skulle vi gå ut och äta….👍
När vi kom dit så fick vi varsin drink och han frågade : -Smoke? … no, no stammade vi fram men han sa är det ok om jag? … såklart sa vi och sen tog det ju 30 min och jag hade dragit 4-5 djupa bloss…. Agenten fick telefon och var tvungen att sticka, vi var ju helt ok tyckte vi och tänkte gå till ett nytt ställe som var hippt med bra käk.
Väl där vid bardisken med en whiskey i handen kunde vi inte sluta skratta, -varför skrattar du? -Det gör jag ju inte, det e ju DU! …. å så där höll det på… vi var tvungna att gå hem, vi skrattade hela vägen åt hamburgare och sov till 14 dagen efter…. det var inte gräslök i den ciggen…😆😆

25.Jag kom sedermera hem från NY, ( eller blev faktiskt Headhuntad) jag e ju så Svensk och var lite för ung också så jag längtade till Stockholm/Bra jobb och vänner…..
Allt var på topp och tillsammans med ett par kompisar hjälpte vi 3 andra kompisar starta Bonden på söder.
Jag vill påstå att vi tog Cross-over till Stockholm och krogarna på Söder var Heta!!!!

26. Kvinnor undrar ni?
Jo dom har haft sin rejäla plats i min tillvaro.. det är inget att hymla om men för privat att skriva här, det kommer i min bok jag ska skriva 😁😁😁… dock vill jag spela den här för efter henne var jag så ledsen och jag har inte hört en kraftigare kärleksång än den här, släng dig i väggen Plura ( jag gillar annars Plura)

27. OBS
(LEDSEN ALLA GLÖMDE NUMRERA 23 & 24 😊😊😊- det går inte i efterhand, vet ej varför)
Jag har mestadels i mitt liv som singel 😊träffat många och mestadels underbara kvinnor men jag hade en period med oflyt…. 🙄🙄

28. Men … ❤️❤️❤️ har jobbat med en härlig Snubbe på O’learys som när jag var Köksis där och startade från scratch men insåg att 300 sottplatser fullt 2 ggr om dagen och kassa kockar plus knäpp ägare inte var min grej sa till mig när jag sa att jag inte pallade och slutade:
-Bra saker kommer till Bra människor, Putte….
Det är bland det finaste och varmaste någon sagt till mig i ett sånt läge och visst kom Freja Thomas till mig 😍, ett BRA jobb kom till mig och det och det… 😀😀😍
Vi hade en liten stökig start, men det tror jag bara stärkte oss!

29.
Mycket prat vin, musik och kärlek har vi haft min Freja och jag, hon ger mig någonting varje dag och har gjort så i över 10 år nu… på våra ”musik-kvällar” har den här låten ( såklart bland många) alltid haft en speciell plats, vi vet inte varför men så är det….

30. Vi gifte oss 2011 i vår underbara trädgård i Älvsjö inför 90 av våra bästa vänner! Nu väntar nya äventyr i Dals-Långed (!) 😍 men vi tar med oss ”vår”
underbara vän Timo och låten vi spelade på brölloppet! Älskar dig Frejsen! 😘

31. Nu mina vänner har jag ”bombat” er nog, min story tog slut halvvägs med måååååånga hål …😀.. i den här pojkens liv finns mycket att förtälla men det får vänta tills min biografi…😅😅😅…
Våra liv har just tagit en (efter 33 år) underlig vändning, vi bara bestämde oss, vi vill bo vid vatten! Har just sålt huset, skrev/betalade IDAG !!! ( därav mitt långa avbrott under dagen, sorry)
Vi är skräckslagna/uppspelta/glada/Ledsna…. men vi vill pröva något nytt!
Dalsland får två udda men sköna nya invånare att hålla koll på 😃

32. S I S T A ! 😢😢😅😅
32. S I S T A….😅😅😢😢
Tack Mats Nilsson-Landelius för att jag fick den här möjligheten! Det har varit superkul och min fru vill nu ”vinter-prata”…😁😁😁
Tack också till den här härliga gruppen och alla fina kommentarer/likes!!!
Och alla ni fina som skrivit före mig och haft/har det jobbigt på något sätt:
BRA SAKER KOMMER TILL BRA MÄNNISKOR! ❤️
Jag avslutar med en underbar Dänga:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.