Henrik Björk den 13/7-19

Sommarprat. 1
Hoppsan! Höll på att glömma att jag sagt att jag skulle sommarprata idag, men nu drar vi igång iallafall…

Lite presentation:
Jag är en konstig man…

Sommarprat 13/7
2.
Lite snabbt inpå, men klockan är ju redan halv tolv (å lite till).

Jag har inget manus. Det hade jag inte förra gången jag sommarpratade heller, då blev det lite diverse nedslag i min personliga historia, nu blir det… nog mer av en lång presentation av mig själv. Och punk. Det kommer bli mycket punk, men jag ska försöka stoppa in något annat emellanåt också.

Ledstjärnan i mitt liv har alltid varit att vara mig själv, att vara äkta… åtminstone sedan jag nån gång i 8-9årsåldern insåg att jag inte riktigt passade in och definitivt sen i tonåren insåg att jag nog aldrig skulle passa in i samhället helt å fullt….

sommarprat 13/7
3.
När jag anmälde mig till att sommarprata hade jag en ide om att lyfta fram nya artister och musik. Jag startade en sida nyligen här på facebook för punk som släppts i första hand endast digitalt, fast det blev snabbt även sånt som ibland släppts fysiskt med. Och… det kan bli sånt blandat med musik som betytt och betyder mycket fortfarande för mig.

Så en låt som aldrig betytt särskilt mycket för mig, men den är catchy och har en bra text. Och alla har nog trallat på den nån gång emellanåt…

Sommarprat 13/7
4.
Här en av de senaste recensionerna jag gjort. Och sedan bästa låten på deras album.

Konspirationen – Omgiven Av Idioter
7spårsalbum spotify.

2018 släppte Uddevallabandet Konspirationen denna ickefysiska platta.
Jag börjar med att säga att de skiljer sig från mängden, det är väldigt välspelat och välarrat och melodiskt. Faktiskt så pass välspelat och melodiskt att det emellanåt får mig att tänka mer på hårdrock än punk, jag tycker mig höra såväl Judas Priest som Deep Purple men kanske allra mest Slobobans Undergång (som jag tycker också balanserade lite på randen till hårdrock).

Konspirationen kan inte kallas trallpunk heller tycker jag… dom är en mix av hårdrock, punkrock och rocknroll med bra, genomarbetade texter och melodier som absolut inte känns uttjatade…

Det enda negativa jag kan komma på är att dom behöver fixa avsluten på låtarna. Alla avslut liknar varandra lite väl mycket… men annars har jag faktiskt svårt att komma på några dåliga saker att säga om det här, det är helt enkelt jäkligt bra! Och dom förtjänar helt klart att bli mer spelade och att få komma ut och spela mer!

Allra bäst tycker jag om ”Det Ordnar Sig” och ”Förakt” som är 5:or.. men som helhet får plattan 4/5. Fixa/variera avsluten på låtarna så är det en femma rakt igenom!

sommarprat 13/7
5.
Varför är det så svårt att få saker gjorda?

Eller egentligen så vet jag ju till viss del iallafall, gjorde en undersökning hos hjärnskrynklaren som visade att jag har adhd typ2 dvs det som förr kallades add.
Så jag ska gå ner till centrum som ligger precis mittemot min lägenhet och handla ett par byxor och nåt slags mat… men det är motigt. Har varit på väg sen jag vaknade… snart, gör jag det. Vilket år som helst nu…

Sommarprat 13/7
6.
Ibland hjälper det att gnälla av sig lite, nu är jag färdigshoppad och äter mikrovärmd varmkorv till frukost/lunch, fint ska det va fast trasorna hänger…

Sen ikväll är planen att bege sig in till stan och fira en kompis som fyllt år, genom att dricka öl.

Sommarprat 13/7
7.
Men åter till ny musik. Den senaste spelningen jag var på var nere på Gula Villan i Handen, ett litet hus med replokaler och en scen som man kan hyra för att anordna spelningar. Och ibland anordnar föreningen som driver Gula Villan (KulturFöreningen Levande Zon) själva också spelningar.

Den här kvällen spelade tre band, Lövsal (nåt slags visor) och sedan det egensinniga indiebandet Kulmen och slutligen skabandet Skabara.

Kulmen är för er (oss) som gillar indiepop på svenska med en stor dos vemod. Och den här videon är förresten inspelad på Gula Villan!

sommarprat 13/7
8. ska bara…
Kvällen avslutades med Skabara, ett relativt nytt skaband inifrån Stockholm.
Hela blåssektionen (dom är ju bara två stycken, men iallafall) är relativt nybörjare, eller kanske snarare återvändare, på sina instrument. Man märker att dom tycker det är roligt att spela och det är ju härlig musik som gör det svårt att vara stilla. Så för första gången på säkert minst 3 år dansade jag. Det var tur att jag valde extranumret att börja dansa till för det var precis att jag orkade, helt slut efteråt…konditionen är inte vad den har varit… eller så är det precis det den är?

Iallafall …framförallt texten ligger ju nära punk på den här låten, titelspåret från deras singel släppt i år. Om rika as som gömmer pengar i skatteparadis… en låt som har petat sig in bland mina favoriter och jag lyssnar en massa på den. Den har härligt blås, skönt gung och en pigg liten gitarrslinga som springer runt… och jag vill bara skanka!

sommarprat 13/7
9.
Nästa låt blir från Smierc’s debutskiva ”Godzina Pusta”. Smierc är ett Stockholmsband som ville spela råpunk men med nåt slags tvist så när sångerskan föreslog texter på polska, hon har pluggat polska på universitetsnivå, hakade de glatt på. Helt i stil med hela grejen släpptes debuten förstås på ett polskt bolag också.

”Smierc” betyder ”död” eller ”döden” och ”wojna” betyder ”krig”. Bra låt tycker jag och dom är riktigt bra live, snart spelar de förband till Poison Idea i Stockholm.

sommarprat 13/7
10.
Slaktkniv ifrån Flen har varit igång ett par år nu och är ett favoritband. Jag tycker fler borde inse deras storhet. Det är aggressivt men med melodier (framförallt sköna gitarrslingor) och texter som är nerkokta till att innehålla kärnan, inte en massa onödiga ord. I min värld är dom större än många av dom mer etablerade punkbanden.

Utanför, från ep:n Powerpunk släppt 2018, är nog det allra bästa dom hittills har släppt och en låt jag verkar kunna lyssna på (och skrika med i) hur många gånger som helst utan att tröttna. Dessutom är den här powertrion jävligt bra live!

sommarprat 13/7
11. På väg in till stan för att fira en kompis som fyllt år. Eftersom han är musiker och spelat i diverse band genom åren hade jag ju kunnat ta en låt av nåt av dom tex Stockholm Pigs, Zombiefied, Inperial Leather eller Midnite Stalkers… men han spelar ju också i Smierc och dom har ju redan varit med så vi tar en annan favoritlåt. Om öl.

Sommarprat 13/7
12. Egentligen har jag gått över tiden, men har haft en bra kväll med ett par öl å diverse trevliga personer. Det blev lite avrupt slut men men… nu pendeltåg hem till Handen å imorrn blir det melodikryss på Rotundan i Nynäshamn med Hemfosa Headhunters. Så jag avslutar med en låt jag dedikerar till mina lagkamratee i Hemfosa Headhunters
imorrn vinner vi…hoppas jag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.