Renée Breig den 29/7-2017

0) INTRO
Oh my!
Då var dagen inne för mig att debutera som sommarvärd på ”The Låt Remains the Same”
Fick frågan av Mats Nilsson-Landelius i början av sommaren och jag(som oftast) svarade ja utan att eg. veta vad det var jag skulle göra.. det lät ju kul
Tiden gick och jag fick lite av panik, då jag såg de andra sommarvärdarnas inlägg – jag har ju inget att berätta om och hur skall jag få tid att sätta mig ner och försöka skriva ihop något innan det är dags?!!
Jag fick ihop några rader och musiken har jag valt från hjärtat med artister som betyder mycket för mig.
Känns otroligt pirrigt kan jag säga….men, det får bli som det blir.
Nu kör vi!
Go morron

1) ”Har du ingen grundskoleutbildning och bra betyg har du ingen framtid”
Dessa ord sa en bekant till mig för länge sedan …och jag tänker alltid på dem när jag tar mig för något än i dag. Vadå ingen framtid om du inte gått gymnasiet och har bra betyg?
Jag har klarat mig bra hittills. Det beror väl på vad man vill här i livet, eller hur?
Orden har iallafall etsat sig fast hos mig sen den dagen jag hörde dem. De har varit mitt bränsle och mitt driv. Jag ska fan visa dig att man kan lyckas ändå!
Jag heter Renée Breig – konstnär, yogalärare, kreativ inspiratör, och f.d. florist. Jag har ingen högskoleutbildning. Jag gick aldrig gymnasiet och hade normalbetyg i grundskolan. Jag började jobba direkt efter jag slutade nian och jag har aldrig behövt visa några betyg för att få ett jobb. Jag har aldrig varit arbetslös ofrivilligt. Jag sa upp mig en gång, stämplade en månad och tänkte jag skulle leva på de pengar jag under alla år har jobbat in åt staten och åt mig själv
Under hela mitt liv har jag älskat att dekorera och designa, alltid varit kreativ på olika plan och med olika saker. Jag kan klippa och frisera, designa jeansjackor, skapa blomarrangemang och måla tavlor. Renovera hus och skapa smycken. Driva café, yogastudio, sjunga. Jag kan allt bara jag vill och om mitt hjärta får vara med
Jag är glad att jag oftast går in med en väldigt naiv känsla i det jag tar mig för. Mitt motto är lite av – hur svårt kan det vara?
Det har fört mig framåt.
Låten jag valt är för titeln skull ”What doesn’t kill you makes you stronger” och det är så jag vill avsluta min presentation ”blink smiley”

2) När livet vänder
Jag har alltid varit den som varit i centrum för alla händelser på mina arbetsplatser. Var skall inte sleven vara om inte grytan, typ!
Om jag tänker tillbaka på tiden innan 2003 så var jag den där up-tighta personen med massa masker. Jag klev upp supertidigt för att hinna springa mina 5km, hinna sola i solariet, byta kläder 5 gånger, fixa frisyren så inget hårstrå låg fel. Och allt detta INNAN kl 08:00 då jag började jobba.
Jag var Renée som alltid var glad och positiv. Ingen, inte ens jag själv hade sett någon annan sida av mig. Men jag hade alltid en oro i kroppen, ont i ryggen hela tiden. Jag sprang till min kotknäckare säkert 5 gånger i veckan.
Men så hände något våren 2003. Jag hade precis fått en remiss till ett ryggcenter i Sundsvall som jag skulle åka till samma höst/vinter. Jag verkligen såg framemot att få komma dit. Där skulle jag äntligen få hjälp med min onda rygg!
En god vän kom över till mig en dag och gav mig en bok som hon tyckte jag skulle läsa – ”The journey” eller ”Resan” som den heter på svenska, skriven av Brandon Bays. Jag var ingen bokmal direkt. Men jag bläddrade lite, tills jag kom till kapitlet där hon berättar om sin cancersvulst i magen. Då la jag ifrån mig boken. Usch! Sånt kunde jag inte läsa om. Jag hade lite av inbillningssjuka och kunde inte läsa om sjukdomar el. dyl. utan att själv tro att jag hade liknande.
Men så en dag tog jag mig modet att öppna boken igen….och jag kunde inte sluta läsa! När jag kom till slutet av boken stod det att just ”Resan” hade hjälpt många med exempelvis ryggproblem.
Jag ville åka till England och genomföra denna process – göra Resan!
Så jag gick in på deras hemsida och letade bland de som var auktoriserade att leda Resan-processer. Där fann jag hon som idag är min ”soul-sister”, Karin Nylund Hedberg. ”Resan” fanns i Sverige – jippie! Jag ringde henne direkt utan att ens veta vad jag skulle säga eller fråga henne om. Vi fick direkt en fin kontakt och vi bestämde att Karin skulle komma upp till mig när hon var klar med sin utbildning som Resan-terapeut.
Sagt och gjort! Någon vecka senare kom hon hem till oss och gjorde ”Resan” med mig.
Där och då började mitt nya liv. Mitt riktiga, sanna liv! Masker krackelerade och föll. Och jag började få kontakt med mitt innersta igen, min potential som legat o slumrat så många år. Rädslor försvann och jag struntade helt i om hårstråna låg rätt Jag började leva. Jag grät och skrattade – på riktigt denna gång.
Läs mer om vad ”resan” är på www.thejourney.com ett otroligt bra verktyg.
Så när jag kom upp till Rygginstitutet samma vinter hade min ryggont försvunnit till 50 %.
Tiden där gav mig lärdom att problem med värk och åkommor i kroppen ofta till hälften är psykiskt relaterad.
Tiden efter bara flöt på. Jag hjälpte Karin med att arrangera workshops i Hälsingland med Resan. Det var fulla hus varje gång. En härlig tid! Jag är djupt tacksam för mötet med dig Karin och de verktyg du med hjärtat presenterat och lärt mig använda
Så en dag frågade en av våra kursdeltagare Karin om de informationsblad hon tagit med sig till andra typer av kurser som hon höll. Karin var även lärare i Vedic Art. Jag förstod att det hade med måleri att göra, men brydde mig inte om det då jag ju inte kunde måla. Jag hade föreställningen om att ska man måla måste man väl ha en utbildning, gått någon fin konstskola eller så?
____________________
Vad är Vedic Art?
Vedic Art är ett sätt att närma sig konsten på ett för oss alla egna sätt.
Det är en väg att genom konstskapande uppnå högre medvetande, ett skapande bortom prestations- och teknikkrav.
Läs mer på http://art.reneebreig.com/vedic-art/
____________________
Sting är en av mina få absoluta favoritartister. Inte bara för att han sjunger väldigt bra. Han är dessutom jäkligt snygg och utövar yoga
Här med Fragile – en fin låt som påminner oss om hur ömtåliga vi är ibland.

3) Mötet med Vedic Art
Karin frågade mig om jag kunde hjälpa henne att arrangera en Vedic Artkurs i Ljusdal (där jag bor). Mitt svar blev: Näe, det får du ta med någon annan, inte min grej och jag kan ju inte ens måla…hur ska jag då kunna hjälpa till att förmedla en sån kurs till andra?
Så kom dagen då jag blev hembjuden till Karin och hennes familj i Åkersberga. Kul! Jag tänkte det skall bli roligt att få träffa hennes familj. Vad jag inte visste var att hon hade en Vedic Art-kurs den helgen och jag skulle vara med.
Det var nog den mest jobbigaste och (sett idag) bästa helg jag har varit med om. Innan kursen var nog den senaste gång jag höll i en pensel i skolan för väldigt många år sedan.
Rädslan var stor– hur skulle detta gå? Kommer jag att hamna bland de som kan måla på riktigt och få den där skrämmande känslan av vad gör jag här?
Mitt självförtroende sjönk snabbt.
Och visst var det jobbigt när prestationsångesten kom och hälsade på… men jag var där och kunde inte släppa allt och bara gå därifrån….jag höll mig kvar.
Så efter en viss tveksamhet tog jag mina första darrande penseldrag över den vita duken. Plötsligt träffades jag av en känsla som jag aldrig mött tidigare – en otroligt skön känsla av övervinnande och obegränsad glädje i det jag åstadkom. Jag var fast! Jag förlorade mitt hjärta till konsten och måleriet.
I konsten inkluderar jag den vita duken, kläder, skor, smycken… allt som går att skapa.
Annie Lennox – vilken kvinna! älskar alla hennes låtar. Men just den här hade jag som inledningsmusik på min Jeansjacke-show ”kvinnligt och sinnligt” (jag designar jeansjackor också )
Money can’t buy it

4) Våga ta chansen när den kommer
Många turer har gått sedan jag stod där “naken” och rädd framför den vita duken med “Herr Prestationsångest” på ena axeln och “Lilla Fröken Självförtroende” på den andra. Många fantastiska turer egentligen. En alldeles underbar väg har blottats mig… steg för steg, en väg jag valt att fortsätta vandra som innehåller underbara möten med människor, kärlek och glädje. Jag har förminskat “Herr Prestationsångest” och förstorat “Lilla Fröken Självförtroende” och det är underbart att inse att det är jag som tagit över rodret och styr nu.
Idag är min fasta övertygelse att vi alltid skall ta de chanser och möjligheter som kommer i vår väg. Tvekan och rädsla för oss oftast allt för långt bort från våra drömmars mål. Jag bestämde mig för att våga ta chansen.
Så här efteråt känner jag en sån tacksamhet över mitt möte med Resan och Vedic Art. Två fantastiska verktyg som hjälpt mig att börja leva på riktigt och att våga.
Jag kände direkt i början av mitt skapande på vita duken att jag ville ut i världen med mina målningar – så jag mailade noga utvalda gallerier i de länder jag ville ställa ut i. Jag låg på och följde upp!
Min första utställning var på gamla anrika Galleri Gummeson i Stockholm 2004. (Galleriet finns tyvärr inte kvar idag). Året efter stod jag i självaste New York med mina tavlor. Det var helt galet!
Om någon sagt till mig bara ett par år innan, att jag vara med på en utställning i New York snart så hade jag skrattat gott åt det hela och sagt: Yeah, right! New York!! är du galen -Jag som inte ens kan måla!
Under åren som gått har jag ställt ut i många länder runt om i världen. Och nästa år har jag min alldeles egna soloutställning i New York. Jag är såå jäkla taggad, glad och exalterad över det.
Jag håller sedan 2004 Vedic Art-kurser, både i Sverige och utomlands. Nästa resa blir till Sri Lanka i mars 2018, vilket blir en kombinerad Ayurveda och Vedic Artkurs. En resa jag gjort sedan 2007. En investering i både kropp och själ, jag lovar!
Ja, förutom min konst och mina målarkurser driver jag en yogastudio, Yantra Studio och sommarcaféet Yantra Café i Ljusdal. Följ oss gärna på FB och Instagram och har du vägarna förbi Ljusdal i sommar – välkommen in på en lättare lunch.
Vem älskar inte David Bowie?… hade kunnat ta vilken låt som helst med honom…
Men jag tycker vi alla är hjältar, om så bara för en dag. Så det blev
Heroes

5)
Kontentan av denna lilla berättelse är att alla kan! Kan jag, kan du!
Du behöver inte ha gått gymnasiet eller ha bra betyg för att lyckas! Bara du har drivet, tydliga mål, viljan och hjärtat med i det du gör. Se till att ha fina stöttande människor omkring dig med god energi. Och vet att du har all den potential du behöver inom dig för att lyckas i det du gör.
Vandringen på livets och kunskapens väg, för mig nyfiket vidare mot nya spännande mål och vem vet var och när jag stannar upp nästa gång?
-vilket verktyg och lärdom får jag med mig? Jag fortsätter att vandra, observerar och lär…
Jag vill tacka alla fina människor, släkt och vänner runt omkring mig som stöttat och fått mig att fortsätta gå min väg. Som ger mig mod och glädje att fortsätta leva mina drömmar. Och då främst min man Kristofer som alltid finns där för mig.
Och tack Mats Nilsson-Landelius för förfrågan om att deltaga i detta forum. Nu är det gjort..
ingen återvändo
Avslutningsvis vill jag önska alla en fortsatt fin sommar!!
och som mediumet Benny Rosenqvist säger;
– glöm inte bort att krama din själ!
Annie Lennox – shining light

Kram ”hjärta”

En tanke kring ”Renée Breig den 29/7-2017

  1. Sååå in i helvete bra Renée!! Detta bekräftar den storhet och kompetens jag sett i dig från vårt allra första möte. Du är en fantastisk framtida ledare och förebild för såå många, särskilt ungdomar och kvinnor. Och männen kommer med för de blir helt hänförda av din skönhet och ditt mod
    Du är bäst bäst bäst, jag äkskar dig❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.