Nike Markelius den 23/7-2016

Hej! Nike här.
Jag sitter vid mitt skrivbord och ser ut på de stora varma träden och sjön utanför mina fönster. Sommaren vill linda in oss i lättja. Vill sätta stopp för snabba fötter och stressade tankar. Sommaren breder ut en mjuk filt i det doftande gräset. Vi får chansen att stanna upp en stund på vägen.
Livets alla stunder. Alla ögonblick och tidpunkter som vi kan återskapa inom oss med hjälp av musik. Punkter av stillastående tid likt prickar utslängda på vår livsväg. Alla minnesresor. Alla livets ljudspår. Och allt det fortfarande oupptäckta…
1. En av de vackraste låtarna.

Soundtracket i mitt barndomshem var allt det bästa av sextio- och sjuttiotalens folk-, världs- och rockmusik. En ljudkuliss av energisk och progressiv musik som berikat mig med övertygelsen om musikens kraft att förändra livet och världen. Bilderna av människor som lämnar städerna och konventionerna bakom sig. Flödande kreativitet och mänsklig värme. Närheten som meningen med livet.
2. Pixlig men fin film från Woodstock.

Allt rör sig långsamt i hettan. Solen strömmar in i oss frusna nordbor och våra skälvande själar. Vi griper efter strålarna, håller kvar dem, så de ska räcka långt in i våra tankar på en annalkande höst, så att de ska glittra länge över vår långa vinter.
Min familj var liten och svajig, men hemma lyssnade mamma och jag till alla suveräna LP-skivor som hon köpte i mängder. Ett tag var mamma lite kär i den unge Joe Cocker. Hans raspiga röst, svettiga svängande lockar, spastiska scenstil och stiliga polisonger. Han är en av de mest hängivna och utlevelsefulla sångare jag vet.
3. Mer 60-tal.

Den tunga och råa rockmusiken, den angelägna poesin, nerven och tilltalet i den oslipade, larmiga musiken är det som träffar mig starkast rakt i hjärtat. En av de mest fulländade musiker/låtskrivare jag vet är Neil Young. Hans röst, gitarrspel och musik har följt mig genom hela livet. Och jag är svag för det tillstånd av trance som långa gitarrsolon kan försätta mig i. Eftersom jag anser att det tillhör allmänbildningen så lärde jag mina barn tidigt att känna igen Youngs speciella gitarrljud. Det kommer de ha nytta av i livet!
4. Live Rust, San Fransisco 1978.

Punken kom till stan 78.
Jag fann tidigt mitt yrke som musiker och låtskrivare mitt i den glödande revolterande frihetsrörelsen redan som 16-årig punkbrud. Punken gav mig modet och blev livsavgörande för mig – där slog jag in på den väg som jag sedan följt i hela mitt liv.
5. Lika angelägen nu som då.

Vi har lärt oss att ta till vara tiden av frihet, som givits oss under sommaren. Vara barbenta. Äta på klippor. Se på solnedgångar. Stå stilla i hallonsnår. Sippa Retzina. Ta kvällspromenader. Och nattdopp. I den obalanserade samhälleliga strukturen mellan arbete och fri tid.
Som kvinnlig instrumentalist med trummor som huvudinstrument hade jag just inga kvinnliga förebilder som ung. Jag höll till godo med min vilda och otämjda lust att spela. Det fanns ett stort jävla vrål och en vulkan inom oss av känslor och tankar som ville uttryckas. Och bakom trummorna syntes mig världen allra bäst. Här var jag fri.
6. En minut och sju sekunders total tonårsångest.
Med Irre Terad:bas o sång, John Essing:gitarr, Toril Tee Vigerust: gitarr, Nike Markelius: trummor

Ett av de tidigaste och ballaste punkbanden i London 1979.
(Och för er som inte läst Slits-gitarristen Viv Albertines bok ”Clothes Clothes Clothes Music Music Music Boys Boys Boys”: gör det! Punkigaste bok jag läst!)
7. The Slits: Typical Girls

Ljudet av människorna under parasollerna är lojt och utan tider att passa. Stunderna avlöser varann som ett pärlband av livsgnistor med allt längre skugga ju närmare dagens slut de kommer. När solen står som högst, när luften är som varmast, darrar vi lite inför sommarens förföriska åtbörder, men minns att skydda oss innan vi förlorat oss i solregnet.
Jag flyttade ihop med Kajsa på Skånegatan typ -80. Vi levde vår dröm, festade hejdlöst och gjorde musik helt på vårt eget sätt. Hela den här tiden andades sorglöshet och frihet; det gick att leva på scenen. Gänget var stort, viktigt och ivrigt. Vi red på den varma vågen och den förde oss alla samman runt musiken.
8. Kajsa skrev en låt om mig. Innan jag började i bandet. Bockar och bugar för de fina orden.

Här är en riktig favorit. Både killen och låten.
9. Ulf Stureson: Änglar

Finaste Lhasa de Sela. Hennes röst tystnade tyvärr alldeles för tidigt. Sörjer henne ofta. Gläds över den musik hon hann göra på sina tre album, men sörjer all musik vi sedan gått miste om…
10. Lhasa de Sela: My name

Nu är jag på en klippa vid sjön med min dotter. Sommaren strör sitt generösa glitter över oss. Hemligheter vilar under den mörka ytan, levande liv, vajande växter, små ögon som blinkar upp mot ljuset med klappande hjärtan. Vi ser nog underliga ut underifrån där vi krafsar på ytan, försöker följa vattnets eviga rörelse.
Den här bara måste jag spela för att visa er och minnas min fina raggarbil Fordor som jag hade då.
11. Från min första solo-platta Soliär.

Profeten, drottningen, ordkonstnären, rösten… <3
12. Patti Smith: Glitter in their eyes.

Dags att gå in i kvällsmood nu. Dagen viker undan och lämnar över oss till skymmande rum. Nu klapprar snart klackar mot asfalt, läppar målas röda med glans, alla tågen går till stan, alla tunnlar slukar de resande och spottar ut dem där det är som varmast. Nya skratt och nya klunkar och det är dags att skruva upp musiken.
13. Gillar både protagonisten och bandet. Goa gubbar och cool brud. Bra combo. Kul video. Sanslöst tempo.
Och dom spelar ju riktigt bra för att vara killar.

Här har vi en välklädd tjej i full fart mot natten.
14. Suverän låt och video därtill.

Mera nattsudd. Med ett av de bästa unga banden i Sverige idag.
15. Touch Me. Videon är gjord i en enda tagning.

Som sångerska har jag ett morfarsarv att förvalta. Jag sjunger rock med operateknik.
16. Det här är nog den hittills bästa låten jag gjort, tycker jag själv, och videon… som min dotter Ailí regisserat, filmat och klippt.

Natten drar oss ner mot jorden. Mörkret omfamnar oss, lägger ned oss i den stilla och helande vilan. I bästa fall har vi en morgondag att göra något vackert av. Det är högst sannolikt. En ny dag med nya bilder, nytt ljus och nytt glitter.
Tack för mig.
Det har varit himla kul att spela några låtar of the day för er.
Fint att ni lyssnat.
17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.