Mats Jenestam den 2/7-2017

1: Hej jag heter Mats och ska hålla ett litet sommarprat idag. Men först ett stort tack till Eva Marie som inledde med ett starkt och känslosamt sommarprat igår. I dag blir det lite mer åt det lättsamma hållet. Lite kort om tid för förberedelser eftersom jag hoppade på sent. Så ska göra mitt bästa. Är en genuin Salabo och har så här långt varit min hemstad trogen. Ja t.o.m. nästan samma område i hela mitt liv. Varför ge upp ett vinnande koncept liksom? I nuvarande lägenhet så är det jag min sambo Monica och två katter och där vi har utsikt utöver dammarna. Vilket är perfekt varma sommarkvällar när man sitter på balkongen med valfri dryck. Grubblat lite på vad första låt skulle vara . Men så slog det mig. Ett pampigt intro, det tycker jag att jag är värd. Så jag bjuder på:

Mellanspel A

2: Det var nog inte förrän 1984 som musiken på allvar kom in i mitt liv. Det behövs ju något omvälvande. Något som väcker känslorna i en. Något som ruckar världsbilden. Så var det denna kväll 1984. Låg och vilade i sängen med huvudvärk eller om jag bara inte ville göra hemläxan låter jag vara osagt. Då kom brorsan hem med en ny platta (Twisted Sister – Stay Hungry). Och som man säger så är resten historia. Då föddes man en andra gång. Då som hårdrockare. Det går liksom aldrig ur en. Har man fått det i blodet så stannar det. Även när man upptäcker ny musik. Nya genrer. Man återkommer alltid. Och dessa återkommer jag fortfarande till och bara älskar denna låt från Stay Hungryplattan. Sen är det vackert att de i denna livevideo dedikerar den till deras trummis A.J Pero som gått bort. Bjuder på:

Mellanspel B

3: Funderade på hur jag skulle kunna få in något med Motörhead. Har tyvärr aldrig sett dem. Bara lyssnat till deras musik och läst Lemmys bok. Vill ju ha en viss koppling till låtarna jag lägger upp. Men skam den som ger sig. Kopplingen var inte så långt borta. Blev förälskad i Amerikansk Wrestling när Eurosport sände det på 80-talet. En kärlek som består än idag. Man måste ta det för vad det är. En sjujäkla SHOW och hur kan man inte älska detta spektakel. Även om det varit några års uppehåll här och där. Internet är bra till en del och sen man gick med i WWE network så har man har fri tillgång till Wrestling. Här i klippet från Wrestlemania 17 så går en av stora, Triple H in till livemusiken av Motörhead och låten The Game vilket är (var) hans signaturmelodi. Har för mig att den är specialskriven av Motörhead till just Triple H. Så man kan säga att Wrestling är Hårdrock.

Mellanspel C

4.Det var ju nyligen midsommar och än idag har jag en låt jag förknippar mer med midsommar än någon annan. Det här utspelar sig fortfarande på den tiden då man orkade campa och parta i flera dagar i sträck. En låt gick om och om igen i bilstereon. På den tiden så var det fortfarande kassett som gällde. Så när vi skulle åka hem på söndagen så hände det oundvikliga. Batteriet i bilen var dött. Men med snälla tältgrannar och startkablar så kom vi hem. Bjuder på :

Mellanspel D

5:Kan inte släppa Midsommaren än. Nu i Smögen. Vem minns inte den magiska sommaren 1994? Vi blev fast på campingen hos ett gäng som släpat ner en hel soffgrupp och som hade radion på. Har för mig att dom var från Västerås. Det var ingen musik som spelades. Det var Sverige – Ryssland i FotbollsVM. Var en maxad upplevelse. Ett stort gäng som lyssnar på VM på radion en midsommarhelg. Och det gick ju bra i detta VM. Och under bronsmatchen hade vi fest på hemmaplan ,varav en uttrycker att om vinner Sverige brons ska jag tatuera ett ankare som det står Daisy under. Han har inte gjort det än idag. Så det är kanske dags att påminna han 🙂 . Och efter matchen på väg ner på byn så blev det ett spontanbad i en liten fontän. Så bjuder på.

Mellanspel E

6: Detta utspelar sig på en hårdrocksklubb i Stockholm. Jag och en kompis hade gjort en liten pubrunda och sista anhalt blev denna rockklubb. Vi satt oss ner vid black jackbordet ett tag och spelade. Det var bara han och jag till en början men efter tag så slår sig två göteborgare ner och vi samtalar lite. Snart så är samtalet inne på musik och frågar dem om de gillar Hammerfall eftersom de är från Göteborg. De småflinar lite. Då trillar polletten ner. Dessa två trevliga herrar var Cans och Dronjak från just Hammerfall. Blev ett gott skratt. Visade sig att de var i byn för grammisgalan för deras debutplatta. Sen så passar det ju bra då debuten firade 20 år den 27 juni. Så bjuder på en låt från debutplattan

Mellanspel F

7: 1997 hittade jag en ny musikstil som föll mig i smaken. Hittade Theatre of Tragedys skiva Velvet Darkness They Fear. Japp nu grottade man ner sig i norsk Goth. De ploppade upp som svampar ur jorden på den tiden. Trail of Tears, Tristiana, The Sins of Thy Beloved och Sirena var väl några man lyssnade på. Men bara upplevt ett av dem live. På Fryshuset så upplevde jag Theatre Of tragedy live. Svartkädd och i lång svart läderrock. De har numer avslutat sin karriär. Låten är från deras sista konsert i deras hemstad. Så bjuder på:

Mellanspel G

8: 1997-98 var en tid av lite sökande av jobb. Men här i Sala hade då ett projekt för arbetslösa. Radio Sala 97.0. Där gjorde vi lokalradio…Vad annars? Var en kul period. Jag gjorde bla en intervju med Jocke Skog från Clawfinger. Hade ju aldrig hållit på och intervjua folk, så lite nervös var man nog allt. Så bjuder på.

Mellanspel H

9: Mer Radio Sala. Även Claes Eriksson från Galenskaparna och After Shave fastande under mina frågor.

Mellanspel I

10: VM i hockey 98. Är återigen en episod från Radio Salatiden. Sverige hade tagit VMguld och skulle firas i Stockholm. Jag och några till skulle åka dit och göra ett inslag. Vi hade nog bara räknat med att få se dem vid Sergelstorg. Men vi gjorde ett försök att få komma in på presskonferensen. Och på något sätt så kom vi in. Vet fortfarande inte riktigt hur vi lyckades. Men in kom vi. Där sitter laget och Lars Gunnar Björklund är konferencier. När han är klar så ber han all som är där att prata med spelarna. Typ Sveriges elitsportjournalistkår och så vi. Vi lyckade över förväntan och fick korta pratstunder med Peter Forsberg, Salo, Christer Olson samt några till. Så blev en lyckad utflykt till Storbyn. Så bjuder på

Mellanspel J

11: Spotify i all ära. Det är säkert skitbra, kanske helt underbart. Men går emot mina egna principer när det gäller musik. Vill ha fysiska kopior, något man kan ta på. Är väl lite av en bakåtsträvare när det kommer till att streama musik. Jag betalar men jag äger ingen musik. Nä, jag håller mig till musiktidningar och Youtube när det kommer till att hitta ny musik. Hittar jag något som jag gillar lägger jag det till min inköpslista. Kanske det köps, kanske inte. Hör till den minskande skaran som fortfarande köper det jag vill ha. Både cd och vinyl. CD-skivorna läggs in på telefon så man har alltid sitt egna blandband med sig. Perfekt på jobbet eftersom jag har möjligheten att ha musik på hela dagarna. Sen är det uppfriskande att vinylen har fått ett uppsving igen. Tänkte spela en låt från mitt senaste vinylinköp. Var väl inte helt säker på att jag skulle få en kopia eftersom denna blåavinyl enbart finns i 300 ex över hela världen. Men jag fick en. Hade jag inte fått den så hade det fått bli en helt vanlig svart vinyl. Så nu bjuder jag på en riktigt snygg video som är som en liten skräckfilm i sig.

Mellanspel K

12: Nu ska jag förklara mina mellanspel som haft benämningarna A-K. Det har funnits ett syfte med artisterna. Låtarna jag spelat mellan varje inlägg är en del av de artister jag sett live. Men det finns en grupp jag skulle ha velat att se live, vilket nu är omöjligt eftersom Peter Steele avled 2010. Och det är Type O Negative.

13: Nu har det kommit till den tidpunkt att mitt sommarprat har tagit slut. Sitter med ett tomt ark framför mig. Inget mer nedklottrat. Hoppas ni haft trevligt och att något föll er i smaken. Så nu smiter jag ut med min Outrolåt. Bock och tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.